Search This Blog

Tuesday, September 02, 2008

Домато фестивал - Струмица 1 Септември 2008 ...

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/FA88CCAF49DF094682F500C345719325.jpg
Ненајавено Струмица на 1 Септември 2008 отвори домато фестивал, по узор на оној во Шпанија ... додуше има мала разлика во двата фестивала - но последиците се исти се истураат домати по улиците ... за неколку дена ваков фестивал на доматата се најавува и пред владата на РМ ...
  • Земјоделците ќе гмечат домати пред Влада ... Вест ... доколку за 2-3 дена државата не им помогне, струмичките градинари доматите ќе ги фрлаат и гмечат пред Владата, бидејќи за еден месец очекуваат да созреат 50 илјади тони. ...http://www.vest.com.mk/images/%7BCB3E287E-6025-4259-8CB7-9FCAEFB80D6F%7D_patlidzani-2.jpg
  • Струмичките земјоделци ги фрлаaт доматите ... Утрински ... Откупната цена на доматите падна на најниското ниво годинава, на само 3,5 денари за килограм ...
  • РЕВОЛТИРАНИ ОД ЦЕНИТЕ - Струмичани згазија пет тони домати ... Кога дојде време за берба и за продажба на втората реколта од доматите, принудени сме една гајба од осум килограми да ја даваме за 60 денари. Само гајбата чини 20 денари. Излегува дека доматите треба да ги дадеме за 40 денари, односно за 3,5 денари за килограм. Производствената цена за килограм изнесува 22 денара. ... Земјоделците тврдат дека во моментот во Струмичко за откуп чекаат околу 5.000 тони домати. Тие предупредија дека за еден месец ќе стаса производство десетпати поголемо од сегашното. Затоа бараат средба со надлежните за да се најде брзо решение. ... Проблем е и блокадата од грчка страна, каде што лани во истиот период заврши големо количество од струмичките домати. ... http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/44A74E43BFEFC542A5E99FA5DBA7F36D.jpg

No comments:

Blog Archive

Site Meter