Search This Blog

Sunday, September 21, 2008

Мала Богородица ... Рождество на Пресвета Богородица ...

http://commons.orthodoxwiki.org/images/d/d8/Nativity_Theotokos.jpg

Со името на Пресвета Богородица се одбележани многу наши цркви и манастири. Едните го носат народно името на “Голема Богородица“ (Успение на Пресвета Богородица ...) - се прославува секогаш на 28 Август ... другите во чест на Рождество на Пресвета Богородица го носат народското име “Мала Богородица“ - се прославува секогаш на 21 Септември ...За името на Пресвета богородица се врзуваат и други свети датуми како Воведение во Храмот на Пресвета Богородица ... Покров на Пресвета Богородица ... Свето Благовештение ...

читај повеќе »

http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Bogorodica.st1.jpg http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Bogorodica.Hristos.angel.jpg http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Bogorodica.dicho.jpg http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Bogorodica.refleksi.jpg

http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Hristos.od-krstot.jpg http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti07/kire.bogorodica.jpg http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/ilijana.ivica6.jpg http://preminportal.com.mk/images/bogorodica.jpg

Многу наши манастири и цркви го носат името Мала Богородиица. Меѓу попознатие ке ги наведам:

http://ohridnews.com/sliki/vesti1/2008/08/28/00-42-06_2046/Uspenie%20na%20Presveta%20Bogorodica_vn.jpg http://www.kirilica.com.mk/userfiles/image/28.08.2008/010080644-bogorodica-300.jpg http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Bogorodica.st.jpg http://www.forum.com.mk/images/stories/makedonija/bogorodica.jpg

Во поново време со Мала Богородица се врзува современата боница за гинекологија и акушерство СИСТИНА ...

http://malabogorodica.com.mk/images/bannerMK.jpg

1 comment:

Anonymous said...

OЧЕКУВАВ ДА НАДОПОЛНИШ ДЕКА ПРАЗНИКОТ МАЛА БОГОРОДИЦА
НАШАТА ВЛАДА ГО ПРОГЛАСИ ЗА ПРАЗНИК НА МЕТЛАТА-
ЕМ НЕДЕЛА....А ЗА РАЧКИТЕ ОД МЕТЛИТЕ СЕ ФАТИЈА МИНИСТРИТЕ
СОСЕ ПРАЈМИНИСТЕРОТ, ДОДЕКА БАЈРАМ ЌЕ БИДЕ НЕРАБОДЕН ДЕН- ДРЖАВЕН ОПШТОНАРОДЕН ПРАЗНИК!

Blog Archive

Site Meter