Search This Blog

Thursday, September 25, 2008

Филмскиот фестивал “Браќата Манаки“ со нова концепција ...

http://media.a1.com.mk/media/vesti200/manaki-festival1.jpg

Се има осеќај дека единствениот фестивал на филмот во Македонија ... Битолскиот Камера 300 - посветен на Браќата Манаки, како да ке се пресели во Скопје ... Фестивалот е со традиција од 1979 година ... и сите досегашни изданија се имаат одвивано во Битола ...

читај повеќе »

Оваа година Министерството за култура излезе со концепт фестивалот да се одвива паралелно во Битола и Скопје ... Најпрвин помислив дека е ова нов политички спор на ниво Централна власт и Локална самоуправа ... Но одкако утврдив дека градоначалникот на Битола е од ВмроДпмне ... Остана само уверувањето на Министерството за Култура, дека тоа се прави заради поголема посетоност на фестивалот ...

Сметам дека не треба да се менува воспоставената традиција ... Фестивалот треба да остане во Битола ... а во Скопје како и секогаш може да има репризи на вечерите - но одпосле ... Не е добра концентрациата на случувањата во Скопје ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter