Search This Blog

Thursday, September 25, 2008

ФЕРИД МУХИЌ

http://www.blesok.com.mk/books/05kolumni/2002/muhic/ferid.jpg
Ферид Мухиќ е мој омилен филозоф ... лесен за читање ... голем познавач на планините и македонските души ... Ги препорачувам неговите колумни за читање ... има и две книги подигнати на интернет:
Професорот по филозофија на Универзитетот Св. Кирил и Методиј, Ферид Мухиќ (роден 1944) ја започнал својата академска кариера како асистент на Институтот за социолошки истражувања во Скопје, 1970. На Катедрата за филозофија започнал како асистент во 1974; Вонреден професор од 1976 до 1980; Редовен професор е од 1980 до денес. Почесен професор на ISTAC, Куала Лумпур; Државниот универзитет на Флорида; Универзитетот Сиракуза, Њујорк; Сорбона 8, Париз; и неколку универзитети во Југоисточна Европа. Главни професионални преокупации: современа филозофија, културна антропологија, естетика, филозофија на политиката.

No comments:

Blog Archive

Site Meter