Search This Blog

Saturday, September 20, 2008

Блогот и меинстрим медиумите (весниците) - во светот и кај нас ...

На интернет изданијата на светските меинстрим весници блоговите се присатни одавна ... Citizen journalism ... Надолу ке презентирам линкови на светски меинстрим весници кои во своите интернет изданија имаат вметнато написи и од блогови ...

читај повеќе »

Прошарав по интернет изданијата на повеќето светски весници ... генерално западните земји одавна го имаат застапено блогот во интернет изданијата ... осем во Германија ... Од балканските земји ... во Грција, Бугарија и Србија пронајдов линкувани блогови - но како исклучок ... правило е дека ги нема во меинстрим весниците ... Ме чудеше што хрватите немаат блогови во нивните изданија ... или јас не ги пронајдов ...

Кај нас во Македонија како да има тивка војна меѓу блогерите и новинарите ... До сега само Време, Шпиц и Нова Македонија имаа кратки и повремени искуства со написи од блогерите ... а МК блогери често се жалат дека им се преземаат идеи и цели написи, а да не се наведува извор ...

Време е граѓанското новинарство, изразено преку блоговите да добие свој простор во меистрим медиумите, особено во интернет изданијата на весниците ... преку блогот најлесно може да се добие нечие лично мислење ... прашање е само на време - кога и во МК ке се поврзат блогерите и интернет изданијата на весниците ... можеби сеуште нема критична маса на квалитетни блогови кои би се пренесувале во весниците ... Како и да е квантитетот на голем број на блогери, чинам дека веќе раѓа квалитет кој заслужува внимание на меинстрим медиумите ...

2 comments:

Anonymous said...

Интим знакомства без СМС и всякой ерунды... http://www.pi7.ru Найди и ты себе партнёра. Есть [url=http://pi7.ru/menuid-44]Партрерская программа[/url]
И небольшой анекдот для размышления.
Купил мужик себе в курятник нового петуха. Тот вообще какой-то озабоченный был, по десятку кур в день ебал. Да и не только кур, а вообще всю птицу, которую увидит. И вот однажды заходит мужик в курятник, а там петух валяется дохлый в луже грязи, а вокруг вороны собрались. Мужик и говорит петуху:
- Что ж ты так, Петя, себя не поберёг?
Тот приоткрывает один глаз и шипит:
- Сука, спугнёшь ворон, тебя выебу.

Anonymous said...

Всем привет!

Нашел такой web-сервис:
Диалог с клиентом

Просьба заценить, будет ли востребована эта тема?

Blog Archive

Site Meter