Search This Blog

Tuesday, September 16, 2008

Вистината во врска со преговорите за името ...

Грција прва во преговорите за името упорно ја туркаше идејата за промена на идентитетот ... од таа идеја ни сега не се откажува ... индиректно прифаќа/предлага имиња кои значат промена на идентитетот ... Грција го развлекува спорот 18 години ... така држејки не во политичка и економска изолација ... сето ова одговара и на некои наши политичари кои не молзат овие 18 години ...

читај повеќе »

Сега кога не е задоволна со некој предлог вели дека преговорите излегуваат од рамката ... нивната рамка е преку преговорите за името да го рушат идентитетот ... особено оној за меѓуанародна употреба ... најпрвин не сакаа во нашето име да се содржи зборот Macedonia ... потоа даваа варијанти Македонија да се пишува на кирица или на латиница со МК транскрипт ... одсекогаш во преговорите истакнувале дека преку нашето име имаме територијални претезии - додуша за тоа здушно им помагавме преку картите пред кои се сликаат наши видни и актуелни политичари ... преку изјавите од типот наредниот конгрес ке го држиме во Солун ...

Да не заборавиме дека грците имаат и економски интерес од економски и политички слабата Македоија ... тие за мали пари со европски кредити купија се што е профитабилно во МК економија ... продолжуваат со купувањето ... не случајно се вели оној кој е газда на економијата е газда и на државата ... сега кога е дозволено купување и на земјиште ме чуди што не го купуваат ... тоа е политика на албанците ... оние кои се газди на земјиштето се газди и на небото ... се проценува дека сите акции што се нудат на МК берза се едвај 2 милијарди долари ... ме чуди што грците не ги купуваат акциите ... можеби чекаат акциите уште да паднат ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter