Search This Blog

Thursday, September 04, 2008

Еко-казни ...

http://www.novamakedonija.com.mk/images/Editions/21482%20663/znak.jpg
Етен ме бендисува знакчево ... а и темата - Стоп за балканските манири, добредојде за европските казни ...
  • Ако вршите нужда на јавно место, фрлате хартии, мастики, догорчиња, амбалажи, земја или стари предмети од домаќинство, ќе платите глоба од 50 евра,
  • Ако го шетате кучето и неговиот измет го оставите на улица, ќе платите 50 евра.
  • Ако го паркирате автомобилот до 10 метри од контејнер, ќе платите 50 евра.
  • Правните лица ќе платат 3.000-4.000 евра ако остават градежен шут, а физичките лица 50 евра.
  • Ако одите на излет а пред да си одите не го соберете ѓубрето, ќе платите 50 евра.
  • Ако во кафулиња, хотели или други јавни објекти нема канти за отпадоци, тоалетна хартија или машини за сушење раце, сопственикот или управителот ќе треба да плати глоба од 2.000 до 3.000 евра.

No comments:

Blog Archive

Site Meter