Во сите земји кои некогаш беа пет века под турска управа, остана традиција за приготвување и конзумирање на баклава ... секако највеќе се консумира за празникот на Муслиманите Рамазан/дан Бајрам ... но се прави и околу новогодишните празници ...Дека ова е турски специјалитет е и потеклото на зборот баклава од турскиот baklava ...
Во постот ке ви посочам повеќе рецепти и линкови за Баклава ...
Баклава е врста на сладок десерт/колач ... потеклото и е ориентално ... го има во сите балкански кујни ... Основните состојки на баклава се:
- тенки кори за пита ...
- фил кој се состои од: мелени ореви, бадеми, масло или маргарин, суво грозје ...
- сето тоа зачинето со лимунова кора, ванилин шекер, цимет ...
- сето прелиено со сируп кој е сличен на шербет ... шеќер, мед, вода, лимунов сок ...
Припремата на баклавата зависи од која врста на баклава сакаме да правиме/јадеме ... па имаме турска, грчка или незнам каква баклава ...
- се загрева релната на 200 степени ...
- во тепсија добро подмачкана со зејтин се става ред кори ред фил ... се сече на коцки/баклави ...
- сирупот посебно се припрема со варење на состојките ... шеќер, мед, вода, лимунов сок ... десетина минути ...
- по печење на баклавата се прелива со пола од сирупот ... покасно се додава останатата половина ...
- баклавата добро оди со кафе, сок ... се служи со прелив од сирупот ...
Слични јадења од овој вид се и: Туфахии , Тулумби , Шербе, Кадаиф , Татлии , ... подолу неколку рецепт за разни типови на баклави:
No comments:
Post a Comment