Search This Blog

Wednesday, September 03, 2008

Двокатните автобуси нов раздор ...

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/2AAC8FEDE6E56A44A4F790791A676859.jpg

Владата и Скопските градски власти се во своевидна војна ...

читај повеќе »

Најпрвин градот реши да ја доврши финасиската конструкција на затворениота спортска хала “Борис Трајковски“ ... но го услови со преземање на управувањето на спортската сала од градот ... а целата работа тендерски одлучи сама да ја тера ... тоа се случи и со обновата на Гратскиот фудбалски стадион ... а еве исто сценарио имаме и со набавка на нови автобуси во градскиот сообраќај ... ако на ова ја додадеме кавгата околу чистењето на Вардар ... Владата и градот имаат проблем во кохабитацијата ... ист како и проблемот на кохабитацијата меѓу Председателот и Премиерот ... велат дека се слични односите меѓу Владата и гратските управи каде на власт е опозицијата ...

Децентрализацијата на власта, изразена преку децентрализацијата на буџетите на општините очигледно не е успешна - штом владата држи се во свои раце ...

  • Владата реши да купи 102 двокатни автобуса за Скопје. До крајот на неделава Министерството за транспорт и врски ќе распише меѓународен тендер за набавка на автобусите, за средствата за тоа се обезбедени од буџетот на Министерството за транспорт.
  • „Политиката се менува и ставени сме во подредена ситуација. Денеска официјално добив писмено известување од Владата дека била донесена одлука за купување 102 двокатни автобуса, за што најверојатно ќе бидат потребни двојно повеќе средства.
  • Два од нив ќе бидат панорамски, едниот за разгледување на Скопје, а другиот за туристите кои ќе го разгледуваат Охрид.
  • Познато ми е дека двокатни автобуси се користат во Хонгконг, Сингапур, Шангај и заради традиција се возат уште во Лондон. Само таму има фирма за производство на вакви автобуси, а знам дека ги одржуваат мајстори од Шведска“, вели Александар Бошковиќ, директор на ЈСП „Скопје“.

No comments:

Blog Archive

Site Meter