Search This Blog

Friday, February 25, 2011

Равноправност на избори ?!

Многу често сите сме во прилика да кажеме е нема паравда. Така иако изборите се ден кога правдата треба да бифде задоволена и ние граѓаните бирачите на тој ден треба да го делегираме нашиот глас во демократскиот модел кој ни се нуди на денот на избори, да одбереме партија или личност во која веруваме - за да не предводи во изборниот период.

Најпрвин дали имаме доволно добар избор на луѓе кои се влезени во политиката. Над 55 проценти од Македонските граѓани велат дека не веруваат во ниеден политичар ниту партија која е моментално актуелна, затоа тие најчесто не ни излегуваат на гласање, т.е. во последне момент се одлучуваат за кого ке гласаат.

Зошто не исзлегуваат нормални луѓе за да ги бираме, толку многу интелектуалци се надвор од понудата, толку многу комшии, пријатели познаници со кои сме муабетеле се надвор од политиката. Секој од нив може дури и премиер да биде. Зошто ги нема во политиката. Просто е политиката е прљава игра во која се впуштаат луѓе кои се болно амбициозни да седнат во фотељите на власта и да покажат најпрвин на самите себе и на нивните блиски дека тие се моќта. Спремни се по нив другите да плукаат и да ги валкаат во моментите додека да дојдат до власта ... и самите плукаат и валкаат ...

Нормалните луѓе на тоа не се спремни, тие се задоволни со интелектуалниот статус кој го имаат, сеедно дали се професори, инжењери администратвци, културни работници или било што друго. Тие ни на крај на паметот не сакаат да го напуштат мирниот живот кој го нуди здравото фамилијарно живеење. Во секој од системите грицкаат од она кое им се нуди, а ако не се ептен задоволни си бегаат од тука се иселуваат, продавајки го својот труд во некоја друга држава во некој друг систем које им се чини попривлечен и порамноправен ...

Може да се најдат иљада причини зошто немаме равноправни и добри избори, но поважни се:
  • Во Македонија владее изборен модел со превисок праг за да некој влезе во колачот на поделбата на власта - тоа Курто и Мурто партиите убаво си го договорија и така се штитат од нови партии и идеии ...
  • Во Курто и Мурто Партиите нема внатрешна демократија. Тие се султан партии. Такви се (султански) и оние малите партиички кои до сега искочиле на политичката сцена во плурална Македонија. Такви ни се и синдикатите, коморите и слично ...
  • Узурпирање на медиумите за самореклама е каменот на сопнување на секои избори. Преку тој систем Курто некогаш правеше фабрики од медиумите а Мурто со државни пари преку рекламите на владините кампањи си ги подјарми за свои потреби ...
Може уште да пишувам но знам дека долгите написи не се читаат ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter