Search This Blog

Tuesday, February 22, 2011

Што вети Груевски во САД ?

 
Ке остане мистерија посетата на Груевски во САД. Кои беа главните теми и што вети Груевски. Индикативно е дека немаше заеднички вообичаени прес конференции по одржаните состаноци на Груевски со Бајден и Клинтон. Зошто немаше такви пресови кои се вообичаени ако се било договорено. Очито е дека во одредени прашања Груевски сеуште има разлика со авторитетите на САД администрацијата. Тој преку своите мегафони кои ги поведе да известуваат за посетата се обиде да ни сервира проценти за што се разговарало. Кажа дека:

  • 70 проценти било говорено за гркиот проблем со нашето име ... (суштината е дека ние имаме последици со тој проблем а не Грција ...)
  • 30 проценти за сите други теми од кои три се најглавни:
  • Слобода на медиумите
  • Независност на судството
  • Добри мецунационални и меѓуконфесиони односи
Груевски не доби подршка и наклонетост на американската администрација за решавање на спорот со името. САД администрацијата ни соопшти дека тој проблем е наш и ние треба да го решиме со Грција. Таква подршка Груевски доби по НАТО самитот во Букурешт, но тогаш му беше речено дека со сигурност ке ја има само три месеци до изборите на САД. Груевски наместо да го реши проблемот се одлучи на избори. Да не заборавиме дека нашите иселеници на последните избори во САД не ја подржаа сегашната администрација на САД а грчките ја погодија победничката страна. Особено гласен во сето тоа е Бајден, кој повеќепати застана на страната на Грција.

Ако Груевски и сега се одлучи на избори во брзо време без да ги исполни барањата на главната опозициона партија - Груевски по вторпат нема да ги исполни очекувањата на САД администрацијата, што за него е прерискантен потег. Тој е морничаво заплеткан во сето ова и излезот безуспешно ке го бара во брзи избори.

Се ми се чини дека Груевски овојпат ке мора да исполни дел од барањата на опозицијата за избалансирани демократски предвремени избори. Особено не ке знае како ке го оправда одблокирањето на сметките на медиумите. Латас и компанија како мегафони велат дека опозицијата бара слобода за Рамковски што не е точно ... Индикативно ке стане ко некакво правило - дека кога владее ВМРО-ДПМНЕ секојпат има предвремени избори ...

Како и да е брзо ке го видиме следниот потег на Груевски.

No comments:

Blog Archive

Site Meter