Search This Blog

Tuesday, February 15, 2011

Независност на медиумите во светот па и во Македонија е само флоскула

Независност на медиумите во светот па и во Македонија е само флоскула. Медиумот во пазарни општества на пазарот излегува за да биде продаден, да се оствари профит од неговата продажба. Медиумот има сопственик/газда кој го издава за да од него извлече корист. Секоја власт па и нашава сака да има контрола на медиумите, од нив  да направи свои мегафони кои ке ги негираат тврдењата на противниците на власта и ке ги фалат „успесите“ на владеачката гарнитура ...

Корупција криминал може да има само во минатите владеења на противничките гарнитури ... Има ли слобода во МК медиумски простор во овој момент. Смешно е да се каже дека има. Власта со државни наши буџетски пари направи своја НОВА ФАБРИКА, каде ни ги пере мозоците дека тие се во право и дека „посветено“ работат на решавање на нашите проблеми за што на избори добија власт. Секоја нова власт најпрвин го запоседнува министерството за полиција, инсталира свои структури особено во тајната полиција, но истовремено ја презема контролата во медиумите и медиумскиот простор. Тоа го направи и оваа власт. Не е тајна дека од јавниот сервис кој го плаќаме сите - направи свој мегафон а од приватните медиуми направи свои подржувачи преку селективно пласирање на рекламите на владата ...

Остана уште интернетот како релативно слободен медиумски простор, каде малку лични медиуми во андерграунд стил се обидуваат да ја спасат честа на НЕЗАВИСНОСТА НА МЕДИУМИТЕ. До кога, ке видиме. Ако власта се реши да го копира хрватскиот модел за медиуми сосе регулирање во закон и на новите медиуми кои дејствуваат на интернет - броиме ситно на слободата на интернет медиумите ...

Што може да биде пресврт во слободата на медиумите. Навистина незнам, ако и во светот знаеме дека нема слобода на медиумите, тогаш зошто би мислеле дека кај нас ке биде другачие. Се лажеме ако мислиме дека некоја нова власт ке се откаже од услугите на медиумите ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter