Search This Blog

Friday, April 11, 2008

Global Voices ... Глобал Војсис на македонски ... Измени.

Global Voices како поим го среќавав неколку пати низ постовите на блогот
К О М У Н И К А Ц И И
- Global Voices - иницијатива ...
Глобални гласови на Интернет“ е непрофитен проект за граѓански медиуми на Правниот факултет на универзитетот Харвард. Негова цел е собирање и агрегација на разговорите на глобално ниво, користејќи ги „блогерите-премостувачи“ (bridge bloggers).
- Новите медиуми не се закана!!! ...
и на блогот на “Развигор ;-)
- Macedonia: Bloggers Discuss NATO Summit and Greece
- Шри Ланка: Сеќавања на Артур Кларк ...
- Банер за Глобал војсис на македонски ...
- Македонската и албанската верзија на Глобал војсис објавена официјално ...
За Глобал Војсис има пишувано и блогот Блогосфера ... по начинот на пишување и овој блог е на Развигор ...
- Глобал Војсис: Преглед на 2007, и големи планови за 2008 ...
- Глобал Војсис на македонски, албански и германски ...

За подетално запознавање со поимот на Global Voices некако немав време ... се до денеска кога еден мој пријател не ми рече дека сум цитиран во некој напис на Global Voices ... имено во написот Bulgaria, Macedonia: Blog Wars Over History ... цитиран сум на крај на написот ... Но за написот покасно ...

Бидејки бев заинтересиран кој е овој за мене нов “електронски медиум“ на кој се нашол и мој линк ... го консултирав семоќниот Гоогле за да ми разјасни за што се работи ... барав да видам кој е основач на оваа “иницијатива“ како што ја нарекува Дарко од Комуникации ... и секако кои се нејзините цели ...

Еве ке споделам дел од моето истражување ... најпрвин постои Глобал Војсис на македонски ... тука ке најдеме и што представува Глобал Војсис ... “Глобал Војсис (Глобални гласови) е непрофитен проект за граѓански медиуми на Центарот за интернет и општество - Беркман при Правниот факултет на Универзитетот Харвард, центар за истражување на влијанието на интернетот врз општеството.“
Значи како функционира и кои се целите на Глобал Војсис видите на горните линкови ...

- “Глобал Војсис се стреми да ја собира, организира и проширува глобалната конверзација на интернет – осврнувајќи се на места и луѓе коишто останатите медиуми често ги игнорираат. ... Како да дознаете кои се највлијателните или најпочитувани блогери и подкастери со голем кредибилитет, во која било земја, а особено надвор од вашата? ... Членовите на нашиот меѓународен тим од автори-волонтери, регионални блогери-уредници и преведувачи се вашите водичи во глобалната блогосфера. ...“
- “Во време кога меѓународните медиуми на англиски јазик игнорираат многу нешта кои се важни за голем број од граѓаните на светот, Глобал Војсис има цел да коригира некои од нерамномерностите кај вниманието на медиумите, влијаејќи на моќта на граѓанските медиуми. Користиме широк опсег на технологии – блогови, подкастови, фотографии, видео, викија, тагови, агрегатори и онлајн разговори ... 1) Да привлечеме внимание кон најинтересните разговори и перспективи кои произлегуваат од граѓанските медиуми низ светот преку поставување на линкови до текстови, фотографии, подкастови, видеа и други форми на волонтерски граѓански медиуми поставувани од луѓе низ целиот свет. ...“

Многу е интересен Манифестот на Глобал Војсис ...

Ние веруваме со слобода на говорот: во заштита на правото за говорење и правото за информирање. Ние веруваме во слободен пристап до алатките за говор. ... Благодарение на новите алатки, говорот повеќе не е контролиран од дистрибутерите и издавачите или пак од владата која би ја ограничила мислата и комуникацијата. Сега, секој може да ја почувствува силата на издаваштвото. Секој може да ја сподели својата приказна со светот. ... Ние се обидуваме да изградиме мостови кои ќе ги поврзуваат луѓето, се со цел подетално да се запознаат едни со други. ...“

Би сакал да верувам дека сето горно е возможно ... особеноона што е пишано во Манифест-от ...

Колку што ја разбрав суптината на Глобал Војсис ... во новите медиуми меѓу кои секако е и блогот се бараат нови извори на МИСЛЕЊА ... за одреден поим или ситуација ... далеку од влијанието на меистрим медиумите кои функционираат на друг начин ... каде партиите и државите немаат големо влијание ... особено се цената постови каде се спротивставуваат различни мислења за една иста ситуација ... каде се линкуваат повеќе автори кои пишале на иста тема ...

Сега несакам да си давам до некое големо значение на мојот блог - но тука наоѓам сличност со она што се прави на Глобал Војсис ... имено самиот наоѓам тема која ми е интересна и ја следам во повеќето различни мислења во медиуми кои ги линкам ... одтука и потребата на мојот блог од толку цитати на туѓи пишувања ... се трудам ретко да давам свое мислење ... т.е. ги почитувам сите различни мислења ... од кои секој сам можеме да си донесеме свое мислење за она што е предмет на постот ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter