Search This Blog

Wednesday, April 16, 2008

Герт Ламбер ... Geert Lambert ... ја прашува ЕУ за МК малцинство во Грција ...

Сликата “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Geert_Lambert.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Во одсуство на грижата на МК парламентарци во Советот на Европа ... за човековите права на МК малцинство во Грција ... Герт Ламбер белгискиот парламентарец од редовите на социјалистите, член на Парламентарното собрание на Советот на Европа ... има упатено прашање до Комитетот на министрите на СЕ - за положбата на македонското малцинство во Грција ... прашањето е упатено пред десетина месеци и уште нема одговор ... Лабер запознаен со стравичните приказни за егзодусот на децата бегалци прашува кога Грција ке го реши ова отворено прашање ...
Ова прашање на Герт Ламбер се преклопува и со панел-расправата која ја организира Европската слободна алијанса а во соработка со Федерацијата на Турците од Западна Тракија и Федералната унија на европските националности, на 17 април „Игнорираните малцинства во Грција: Турците од Западна Тракија и Македонците“. Панел-расправа ке се одржи во Европскиот парламент ... во Брисел ... ќе претседава Ханс Хајнрих Хансен ... На Паннел расправата се поканети Виножито и Павле Васкопулос ...
Не сум сигурен но мислам дека на нашите членови во Советот на Европа им е одземено правот да прашуваат за МК малцинство во Грција ... согласно времената спогодба ... Грците тука изиграа паметно ... но никој неможе да им забрани на слободољубивиот свет да го постават ова прашање пред Советот на Европа ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter