Search This Blog

Saturday, April 26, 2008

Велика Сабота ...

За православните христијани деновите пред Велигден се од особено значение ... Одкако на Велики Четврток се одбележуви Светата Тајна Евхаристија ... започната со Тајната Вечера ... предходно со миење на нозете на Апостолите ... Свечената молитва и причест ... предавството на Јуда за грст сребреници ...

Сликата “http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Veliki.Cetvrtok4.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Veliki.Cetvrtok1.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

На Велики Петок се одбележа осудувањето и распнувањето на Исус во Голгота ...

Rubens 1.jpgrubens_descent_cross.jpg
Сликата “http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Hristos.raspnat.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Денеска на Велика СаботаНа Утрената служба на Велика сабота, по Големото славословие, при пеењето на „Свети Боже“ свештенослужителите ја изнесуваат Плаштаницата од храмот, со учество на народот, и ја носат околу храмот во спомен на слегувањето на Господ Исус Христос во адот и победата Негова над адот и смртта. Потоа, по внесувањето на Плаштаницата во храмот таа се внесува преку отворените Царски Двери во знак на тоа дека Спасителот неразделно пребива со Бог Отец и дека Тој со Своите страдања и смрт одново ни ги отвора вратите на рајот“...
- Се пее Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Бессмертный, помилуй нас ...
- Христос е погребан во блиските гробишта и бидејки се прочуло дека тој ке воскрсне на гробот е ставен голем камен и поставена стража ...
- И денешниот ден се одбележува во строг пост ...
Сликата “http://www.mpc.org.mk/_images/Aktuelnosti/07042007.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Сликата “http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Hristos.besedivoadot1.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

No comments:

Blog Archive

Site Meter