Search This Blog

Sunday, November 20, 2016

Балкански инает

Никој кој не живее/л на балканските простори неможе да свати дека најголем мотив за некаов успех може да биде инает. Но ние кои живееме на балканот тоа добро го сваќаме и сме го осетиле - дури и преку лични примери.
Балканскиот инает особено е присутен во спортот. Познати се многу случаеви каде многу богати и познати клубови или спортисти кога ке се сретнат со некој кој во сржта го има балканскиот инает лошо поминува.
Типичен пример за успешен спортист кој во себе го содржи баканскиот инает е доскорашниот светски тенисер број еден Новак Ѓоковиќ. Тој своите постигања ги достигна со многу труд и желба. Мене тоа ми изгледа на борба сам против сите. Балканскиот инает е (“...е сега ке видите Вие...“) верјатно е најзаслужен за неговита успеси во спортската борба. Тогаш кога помалку го изгуби мотивот за докажување од инает на врвот од својата слава престанаа наеднаш неговите најврвни резултати. Му недостигаше мотив.
Се чини дека кај Новак Ѓоковиќ повторно се роди желба да се докаже од инает на сите кои не го сакаат - да докаже дека е најдобар.
Вечерва ке видиме со колкав ментална сила и балкански инает ке се докажува сам против сите. Вистина на теренот ке биде само Енди Мареј - но Ѓоковиќ стално се бори со видливите и невидливите сили и интереси кои се против него - особено против медиумите и публиката која не навива за него.

No comments:

Blog Archive

Site Meter