Search This Blog

Monday, December 19, 2016

Има ли сила Груевски да предизвика граѓанска војна? ...

Груевски продолжува да работи на своја штета. Со гласовите кои ги доби на последните избори не може самостојно да формира стабилна влада и тешко му оди да убеди коалициски партнер меѓу “клетите“ шиптари...
Со неговата сегашна реторика Груевски веќе делува како опозизија.
Груевски почна да војува со оние кои ги моли да не примат во нивиот сојуз. Во последните две години  Груевски не добива доволно кредит од земјите/политичарите во кои аплицираме да бидеме дел. Сега почнува да војува со амбасадорите од истите земји со што ја сече гранката на која седи.
Груевски со својата последна реторика повикува на можност за правење на граѓанска војна во РМ со желба да дојде во ситуација да се прогласи вонредна состојба во државата каде војската и полицијата ке ја преземат власта а тој и неговата влада во оставка да продожи некако да живее уште малку.
Груевски ја нема таа сила да предизвика граѓанска војна. Можно е да се направат некакви пробни сценарија за започнување на граѓанска војна но нема да му успее. Никој нема да сака да ја стави својата глава во воена ситуација заради “арамијата“ Груевски. Заради кого би ја ставил народот (како што милува да го наарекува македонскиот народ) - заради “арамијата“ Груевски и фамилијарниот “мафијашки“ клан сигурно не. Особено не кога Груевски се обидува да војува истовремено со целата алијанса на држави каде отворено сака да одиме.
Има и еден последен факт на кој Груевски изгледа не смета. Македонскиот народ е мирољубив. Нема историја на војување. МК народ е со менталитет на наведната глава која никој не ја сече.

No comments:

Blog Archive

Site Meter