Search This Blog

Monday, June 29, 2009

Самопрочистување на МК блогерски простор ...

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/Medium.jpg?t=1246265743
Голем пад на посетеност на МК блоговите - извор blog.digimak.net ...
Повеќе »
Следејки ја неколку години посетеноста на МК блогосфера можам да кажам дека има неколку процеса/тенденции:
  1. сезонски, зиме има поголема посетеност во однос на лето
  2. посетеносто особено паѓа кога средношколците и високото образование е на летен распуст
  3. посетеноста драстично паѓа во периодот на викендот и државните празници
  4. последната тенденција е дека во однос на другите години во последните неколку месеци значително паѓа посетеноста на МК блогови
Од сите овие приметени тенденции може да се проникне во структурата на читателите на МК блогосфера ...
  • од една страна се работи за претежно млади луѓе со возраст во периодот на траење на образовниот процес ...
  • од друга страна имаме последица на афтершок, кога за време на изборите се “затру“ блог просторот со продор на партијското влијание на блог просторот ...
  • е да, многумина блогираат од работа - особено во државната администрација ...
  • голем дел од блогерите се одлучија да го напуштат блог-просторот, особено оние на кои блогот им служи за забава и дружење ... таквите отидоа по неколкуте социјални мрежи особено Фејсбук ...
  • дел од блогерите отидоа на свој сајт или на Твитер ...
  • на блоговите останаа оние вистински почитувачи на својот блог и на блогот воопшто - кои го користат својот блог да искажат став или да подигнат содржина за нештата кои ги посматраат ...
Сето ова води кон чистење на блогосферата од многуте загадувачи по блогосферата кои внесоа премногу “шум“ ... и бегање на луѓето од блогосферата кои го користеа како место за забава и дружење ... Блогосферата ги следи природните законитости - се самопрочистува. Посетеноста на блоговите е константна кога содржината на блогот се пронаоѓа преку пребарувач. Во мојот случај (блогот “волан“) таа е константна - дури има тенденција на зголемување во однос на вкупната посета ... моментално две третини од моите читатели доаѓаат преку пребарувач.

No comments:

Blog Archive

Site Meter