Search This Blog

Sunday, June 07, 2009

Џогинг на кеј на Вардар ... скопска летна шема ...

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/91Small-3.jpg?t=1244371153
Џогинг на кеј на Вардар ...
Повеќе »
2.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/915Large-3.jpg?t=1244371364
На иницијатива на странците кои во кризата со распадот на ЈУ дојдоа во нашиот град, донесувајки ги своите навики да џогираат - побараа од градот да направи џогинг, ролер, велосипетски т.е. трим патеки ... започна со иницијативата на USAID. Проектот го прифатија дваицата предходни градоначалници на Скопје Пенов и Костовски и со помош на донации скоро во целост се изградени трим патеки по должината на кејот на Вардат од Мостот близнак кај Влае до мостот близнак кај Ново Лисиче (еден до седум на горната фотка).
  • Должината на трим патеката е нешто повеќе од 10 километри.
  • Составена е од два дела кои се протегаат на двете нивоа на Вардар.
  • На горното ниво на одбранбениот зид е изгреадена патека за прошетка, каде се поставени клупи за одмарање и соодветно осветлување. Оваа патека е погодна за постари лица и луѓе со мали деца.
  • На долната патека направена е соодветна патека за возење точаци и ролери
  • Третата патека онаа покрај сам Вардар е наменета за вистинските џогери кои трчајки горат калории.
  • На неколку дела од патеката е поставена опрема за рекреација, особено за деца. Ова фали.
  • Највеќе фалат чешми со вода за пиење. На сите овие патеки се троши енергија и водата за пиење е неопходност.
  • Фалат места каде би можело да се сончаат луѓето, заедно со мали базени за расладување и тушеви за миење. Вакви проекти треба да бидат направени во партнерски однос со компаниите. Трифун вети во својата програм но не исполни.
  • Трим патеките треба да се направат и од другата страна на Вардар, можеби таа страна може да се предвиди со повеќе зони за рекреација и капење со места за сончање, на некои од сликите ке видите дека некои граѓани тоа веќе го прават.
  • Најкористена патека е онаа околу Градскиот парк и општината Каршуш. Од Ново Лисиче до центар е релативно понова патека и навиките треба да се створат.
3.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/914Small-2.jpg?t=1244371756
4.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/92Small-3.jpg?t=1244372703
На првата слика и на оваа убаво се гледа патеката за џогирање, трчањето е најдобро на земјена патека, зглобовите на нозете најдоро реагираат на ваква патека ...
5.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/93Small-3.jpg?t=1244372819
Ролање и возење велосипед е многу пријатно во вакви средени услови ... приметно е дека меѓу најмладите оние средношколците девојките се поактивни ...
6.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/910Small-3.jpg?t=1244372937
7.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/94Small-3.jpg?t=1244372985
Има место и за рибарите ... незнам само што прават со рибата, ваљда не ја јадат, од толку загаден Вардар не може да излезе квалитетна храна.
8.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/97Small-3.jpg?t=1244373095
9.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/95Small-3.jpg?t=1244373131
Снаодливост, сончање, вода во шишиња за туширање ...
10.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/96Small-3.jpg?t=1244373240
На децава не им треба ништо, дури ни купаќи и обични гаки се доволни ...
11.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/98Small-3.jpg?t=1244373333
Уживање во возење на велосипед ...
12.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/99Small-3.jpg?t=1244373386
13.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/911Small-3.jpg?t=1244373417
14.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/912Small-2.jpg?t=1244373448
Секој го користи кејот за свои потреби ... читање на пример.
15.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/913Small-2.jpg?t=1244373556

7 comments:

feit blizz said...
This comment has been removed by the author.
feit blizz said...
This comment has been removed by the author.
feit blizz said...
This comment has been removed by the author.
feit blizz said...
This comment has been removed by the author.
feit blizz said...
This comment has been removed by the author.
feit blizz said...
This comment has been removed by the author.
feit blizz said...

Kolku kilometri e dolga patekata pocnuvajki od Aleksandar Palas do zabarot?

Blog Archive

Site Meter