Search This Blog

Monday, June 22, 2009

Св. Богородица, Радишани - скопско ... Sv. Bogorodica, Radišani - skopsko ...

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/6111Small.jpg?t=1246221947
Св. Богородица, Радишани - скопско ... Sv. Bogorodica, Radišani - skopsko ...
Во Радишани има три цркви. Оваа која е посветена на Пресвета Богородица, околу која има постари гробни места. На maps.google.com можете да ја пронајдете ако кликнете тука. Малку погое од неа на стотина метри кај сегашните гробиштата на Радишани има уште една истотака стара црква посветена на Св.Ѓорѓи ... за неа ке има посебен пост. Оваа црква веројатно е некој доцен 15 или ран 16 век. Била фрескоживописана. До пред десетина години стоела без кровна конструција со само странични зидови. Реконструирана е во 1980/81 година. ... Бидејки е на неколку скали во земја веројатно дека е градена во турски период. Во тоа време црквите морале да бидат неколку скалила во земја, тоа е веројатно причината што нема голем габарит а прозорите се како пушкарници. Слично како што е Св.Спас кај Кале, која истотака е на неколку скали во земја.
Третата е манастирска црква посветена на Св.Наум Чудотворец. Во неа се погребани поледните дваица упокоени Владици на МПЦ. И за неа ке има посебен пост.

1 comment:

G-le said...

ne sum ekspert, no spored moite soznania,taa maleckata crkvicka koja velish deka e posvetena na bogorodica, treba da se vika sveti nikola. isto taka, nekako mi se vrti vo glava deka e od 13 vek, i verojatno izgradena vrz ranohristijanska bazilika. ako ne zaboravam, kje se informiram podobro i kje prenesam ovde.

Blog Archive

Site Meter