Search This Blog

Friday, June 05, 2009

Чинар (Платан, Јавор) стар 550 години - Скопје ... Platanus Orientalis L. tree 550 years old - фото и видео

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/41Small-2.jpg?t=1244194041
Чинар (Платан, Јавор) стар 550 години - Скопје ... Platanus Orientalis L. tree 550 years old ...
Повеќе »
Чинарот е импресивен (височина 18 метри, дијаметар 1.3 метри, обем 7.3 м). Кога ке застанеш пред жив организам кој опстојува пет века, имаш посебно чуство. По охридскиот чинар (височина 18 метри, дијаметар 1.3 метри, обем 11.8 м) за кој се смеќава дека е најстаро дрво во овие простори (8 до 11 века), Чинарот во Гази Исабеговата Џамија е следниот старец кој опстојува повеќе века. Се што е толку години старо и сеушто живее заслужува посебна почит. Стоејки под него се има посебен осеќај - се чувствува почит.
2.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/67Small-1.jpg?t=1242981806
3.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/42Small-2.jpg?t=1244196122
4.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/43Small-2.jpg?t=1244196147
5.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/44Small-2.jpg?t=1244196217
6.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/45Small-1.jpg?t=1244196239
7.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/46Small-1.jpg?t=1244196274
8.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/47Large.jpg?t=1244196297
9.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/48Small-1.jpg?t=1244196320
10.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/49Small-1.jpg?t=1244196345
11.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/410Small-1.jpg?t=1244196367
 
 
 

No comments:

Blog Archive

Site Meter