Search This Blog

Monday, June 08, 2009

Отпор, одлуки, вистина, сплотеност, разум, метла - бацирака во СДСМ ...

http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/A3C8D95D99EAE949991F3885A2D97FEC.jpg http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/28798632126E6740AEC6F6B689924997.jpg
Отпор, одлуки, вистина, сплотеност, разум, метла - бацирака во СДСМ ...
Отпор, одлуки, вистина, сплотеност, разум, метла - бацирака во СДСМ ... ова се кратките пораки од вонредниот конгрес на СДСМ кој се одржа во Охрид, каде се направи големо кадровско прочистување. Мала анализа што може да значи секој од овие зборови:
  • Отпор, веројатно се мисли на отпор кон целосната власт на ВмроДпмне ... во наредните денови ке видиме како ке се спроведува ... ако под отпор се подразбираат соопштенија на пресцентарот на СДСМ тоа и до сега го имаше ... ако за отпор се рачунаат незгодните прашања во парламентот, тоа и до сега го имаше ... ако за отпор се рачуна на мали протести пред владата и собранието - тоа и до сега го имаше ... Вистински отпор ќе се случи ако партијата се врати во демократските води и внатрешно се демократизира, створи своја програма за работа на влада во сенка и околу програмата прибира симпатии кај гласачите ... Ако отпорот премине во немири тоа ке ја води македонија во многу матни води ...
  • За кои наредни одлуки ке се одлучи новото раководство на СДСМ, осем што спроведе одлука за метла во својот кадровски двор - ке видиме за кратко време ... веројатно одлуките ке се движат околу начинот на спроведување на отпорот ...
  • Вистина ... ова за секој политичар е само флоскула ... кај сите нив важи “Вистината тоа сум јас ...“
  • Сплотеност во услови на чистка во партијата - тешко ке се спроведе.
  • Метлата веќе ја видовме на конгресот и пред конгресот ... со метлата одеше и кречењето во СДСМ, колку со ова кречење и чистење се прочисти СДСМ ке видиме ... најпроблематично во сето ова е што СДСМ не се прочисти и очисти од вистинската глава на СДСМ ...
  • Разум ... дали во политиката владее разумот - чинам не. Во политиката владеат интереси. Прашање е чии интереси во СДСМ ке надвладејат, на таканаречените олигарси кои се можни финасиери на пратијата (Комерцијална банка и Фершпед се единствените видливи големи спонзори ...), или на партијски моќници т.е. на лидерот Бранко Црвенковски (другите стари партијски моќници се тргнати на страна) ...
  • ЕДИТ - „Време е за подобар живот“ ... пораката ја видов на видео снимка на вестите на канал 5. Значи подобриот живот е врвен/прв приоритет за СДСМ ... сега се прашувам за кого ... веројатно мислат за себе - бидејки ако се вратат на власт повторно им следува подобар живот ... Или можеби мислеле за народот ?!
  • Со последната констатација од предхдната точка симтоматично е бацираката на некој член на СДСМ на влезот во конгресната сала ... ако тоа биде стил на старо-новиот лидер тоа ке значи деградеирање на внатрепартијската демократија. Бациракувањето во СДСМ е стара практика, која ги доведе до тука ...
Сите досегашни лидери на двете поголеми партии имале многу блиски соработници од тајните полиции на Македонија. Црвенковски, Љ.Георгиевски и Груевски најпрвин ја освојуваа тајната полиција која е под контрола само на лидерот на владеачката партија. Во тајната полиција владеат тајни ... таа е далеку од очите на органите на легалното владеење, а уште подалеку од очите на народот. Сето тоа значи крај на демократијата и устоличување на деспотското владеење со Македонија. Ако на сето ова се додаде компонентата на таканаречената меѓународна - тогаш сите избори во Македонија се само фарса а избраниците на народот се само пиуни на врхушките на владеачките партии и меѓународната. Додека тоа некој не го смени во Македонија нема да имаме демократија и владеење на правото ...

1 comment:

Anonymous said...

Toa batka,vlezi malku vo orospiskite politicki igri,odmori go nikonot ..... inaku jako lepo napisano a toa so "baci raka" - fali samo Don Karleone ili i toj e tuka .... epa ete do kade spadnala "nasata"sdsm ...... posledniot pasus ti e original,inaku kakva demokratija batka,katastrofa sme,vrie od spioni za amerite,za germancite koi rasturaat na Balkanot,za rusite,srbite,duri veruvam ima i za grcistava.Veruvam i deka "tajnata"nasa policija e podelena.Vo banana (na nasa zalost) drzava ima samo virtualna demokratija ........ zatoa grcive se jaki i pokraj toa sto antickata makedonska istorija e sosema drug svet za niv,tie site do eden,od eden obicen prosjak pa do visoko obrazovna licnost se spremni da ginat za nea kako da e nivna,dodeka nie sme navistina za zalenje,rascepeni,potkupeni ne modeliraat koj kako stigne ...... gledam i vmro (so desetici nozevi vo grb) poleka ama sigurno "legnuva" kon /ne/"razumniot kompromis" - ako veke takov postoi.Zalosno i razocaruvacki e seto toa,jebi ga.

Blog Archive

Site Meter