Search This Blog

Saturday, June 13, 2009

Џамии во Скопје и околината ...

Овој период интензивно сликам по старите објекти низ Скопје. Ги опфатувам скоро сите Цркви и Манастири, Џамии, Анови, Амами и останата профана стара архитектура во Скопје и Скопско. Овдека ке дадам краток пресек на Џамиите во Скопје и нивната историја. Музеиите и архео-локалитетите истотака се во план за фото сесии кои постепено ке ги подигам на интернет како Фото и видео приказни на моите блогови - со цел да се зголеми фото приказот на овие значајни културно историски и верски објекти на Скопје и скопско ...

Турците на балканот навлегуваат по извојуваната победа кај Марица на 26. септември 1371 и особено по Косовската битка на 15 јуни според јулијанскиот, односно на 28 јуни 1389 година според григоријанскиот календар во месноста Газиместан на Косово Поле, северно од Приштина.

Повеќе »

 • Скопје паѓа под турска управа на 19 јануари 1392 ...
 • Со турската управа следи и зголемувањето на муслиманското население во Скопје - во Скопје во 1445 година живееле 511 муслимански и 339 христијански семејства, а веќе во 1519 година бројот на муслиманските семејства се зголемува на 717, а на христијанските се намалува на 302. ...
 • Имотите на многубројните цркви, на манастирите и на месното население преминува во турски раце. Градот и неговата чаршија ја гибат својата христијанска култура, која се повеќе и го отстапува местото на турско-арапската. И самото име на градот е сменето; Скопје станува Uskup. ...
 • Прв скопски краишник е неговиот освојувач Паша Јигит-бег (1392-1414), а потоа следуваат Исхак-бег (1414-1439) и неговиот син Иса-бег(1439-1463).
 • Скопје станува и главно воено упориште на турската османлиска војска во нејзиниот поход за освојување на целиот Балкански Полуостров, а се до паѓањето на Србија (1459), Босна (1463) и Херцеговина (1482) во него е сместен главниот турски гарнизон
 • Скопски Горенград, и покрај тоа што врз него ќе бидат изведени првите градежни потфати на новите освојувачи целосно ја губи својата улога, претворајќи се во воено упориште и во обична касарна на турскиот воен гарнизон.
 • Набргу врз темелите на средновековните цркви на просторот на Доленград ќе изникнат монументални исламски верски објекти - џамии, а наскоро започнува и изградбата на повеќе објекти од стопански карактер.
 • Во првите децении на XV век, најверојатно врз темелите на средновековната црква Св. Врачи, ќе биде изградена можеби најстарата џамија на Балканот - Меддах џамија, чиј легатор е освојувачот на Скопје и негов прв турски намесник Паша Јигит-бег.
 • Врз темелите на некогашниот христијански центар на Скопје - манастирот Свети Ѓорѓи Горгос, на познатиот Виргинов Рид, започнува изградбата на најголемата и најубава џамија на територијата на Балканот, познатата Султан-Муратова (Хјунќар) џамија, чија изградба ќе биде завршена во 1436 година.
 • Во 1438 година, на просторот на некогашната манастирска ливада, на која со векови дотогаш биле одржувани годишниот панаѓур на празникот "Воведение на Богородица" и неделниот пазар, ќе биде подигната уште една џамија - познатата Алаџа (Шарена) џамија, чиј легатор е вториот скопски краишки војвода Исхак-бег кој, покрај џамијата изградил и медреса, конаци и турбе.
 • Во втората половина на XV век ќе бидат изградени и повеќе џамии, меѓу кои се издвојуваат: Иса-беговата (1475), Хаџи-Касамова (1489-1490) и прекрасната мустафа-пашина џамија во 1492 година.
 1. Исхак - Бегова (Шарена-Алаџа) Џамија ... Ishak Bey (Aladja) Mosque ... Градена е 1438/39 година/ Нејзин ктитор бил Исхак-бег, воен командант на Скопје. ...
 2. Гази Иса Бегова Џамија - Скопје ... Gazi Issa Bey Mosque - Skopje ... Xhamia e Gazi Isa beut ... Изградена е во 1475/76 година. Најзин ктитор бил Иса-бег (1439-1463), управител на скопската област, внук на освојувачот на Скопје Паша Јигит-Бег (1392-1414).
 3. Султан Муратова Џамија Скопје ... Saat Kula - Sultan Muratova Džamija Skopje ... изградена уште во 1436 година како задужбина на султан Мурат II (владеел од 1421 до 1451 година), татко на султан Мехмед Освојувач
 4. Мала Џамија не и го знам точно името - но се работи за постара џамија. Се наоѓа веднаш на десната страна на влезот во Универзитетскиот центар - Скопје.
 5. Мустафа Пашината Џамија Скопје ... задужбина на некогашниот заповедник на Скопје Мустафа – паша.Според стилот, таа му припаѓа на раноцариградскиот период (втора половина на XV век – почеток на XVI век), бил подигнат во 1492 година од страна на скопскиот заповедник Мустафа Паша, чие име е врежано на плочата над влезната врата. Во овој сакрален комплекс влегува и турбето во кое е погребан ктиторот на џамијата Мустафа – паша во 1519 година.
 6. Мурат-Пашина Џамија Скопје ... Годината на нејзината изградба ја дознаваме од натписот на мермерната плоча, поставена над влезната врата. Според него, џамијата била темелно обновена во 1802 година од страна на некојси заслужен валија на Скопје ... најголемата љубопитност и интересирање кај посетителите го предизвикуваат остатоците од некогашните гробишта на џамијата. Всушност, станува збор за три надгробни споменици кои датираат од 1741, 1790, ... се предпостава дека постарата џамија изгорела во големиот пожар што го зафатил Скопје во 1689 година.
 7. Ќосе Кади Џамија Скопје ... Се наоѓа во непосредна близина на Безистен. Овој објект има интересна архитектура: во долниот дел, односно во приземјето, се лоцирани поголем дел дуќани, а молитвениот простор, односно џамијата во вистинска смисла на зборот, се наоѓа на катот. ... Објекти од ваков тип во Османлиската империја најмногу биле градени кон крајот на XVIII век и во текот на минатиот век. За датирањето на Ќосе Кади џамија не постојат податоци, но се претпоставува дека е изградена во XVIII век.
 8. Казанџилер Џамија, Стара чаршија - Скопје ... Казанџилер џамија била изградена во XVII век од страна на казанџискиот еснаф во Чаршијата. Таа била скромна и не многу угледна градба. Денес таа не постои, бидејќи е речиси целосно урната.
 9. Дуќанџик Џамија Скопје ... 1549/1550 ... Земјотресот од 1963 година ја разруши "Дуканџик" џамијата, а остана недопрено само нејзиното минаре. Повторно е обновена во период 2004/2007-ма ...
 10. Јахја Паша Џамија Скопје ... Оваа џамија ја изградил Јахја паша, зет на султанот Бајазит во 1503 година, еден од командантите на градот Скопје. ... Минарето највисоко од сите во Скопје е 50 метри ...
 11. Хатунџик Џамија Скопје ... За прв пат таа е изградена во 16 –от век од
  ќерката на Јахја Паша, Хани Хатуни од каде го
  добила и името.
 12. Прв верски објект подигнат на десниот брег на Вардар е Бурмали џамија, изградена во 1495 година
 13. Хусеин Шах Џамија во Сарај Скопје, градена во 1553/54 година ...
 14. Јелин Капан Џамија Скопје ... на местото на Судска палата Скопје ...
 15. Фаик Пашина Џамија Скопје ... Маџар маало ...
 16. Ибни Пајко Џамија Скопје ... на местото на сегашната градба на зградата на филхармонија ... Џамијата се споменува се до некаде 1946/47 година, а најверојатно е урната за време на војната или по неа.
 17. Џамија во Нерези ...
На османлиите им требало цели 40 години по влегувањето во Скопје да почнат да градат муслимански верски објекти - Џамии. Најчесто џамиите се градени врз стари црковни објекти и манастири - принципот е дека бог е еден ... Најстарите цркви во Тврдината Кале (Горен град - биле три) се урнати. Кале е претворено во турски гарнизон а цивилниот живот е пренасочен во долниот град т.е. во денешната територија на старата скопска чаршија, каде осем џамии интензивно се градат анови и турски бањи по принципот на исламска тројка Ан-Бања-Џамија ...

42 comments:

Anonymous said...

http://auto-financing.co.cc

Anonymous said...

Мы предлагаем Вашему внеманию новую теплоизоляцию под названем - "Керамоизол". Керамоизол - современая теплоизоляция, которая поможет избавится от конденсата , также эффективно устраняет: перегрев помещений, крыш. Посетите наш сайт и узнайте больше Керамоизол - лучшая гидроизоляция

Anonymous said...

Привет!
парсер скачать ))) 6451

Anonymous said...

dramatists http://blog-eve.ru/ купить иски eve, sceening http://o-eve.ru/ eve тайм карты, blunder http://actual-eve.ru/ eve квесты, onlinesusan http://sky-eve.ru/ eve isk, faker http://in-eve.ru/ eve online сервер,

Anonymous said...

topamax and weight loss -)) 4236 paxil and withdrawal - 8469 effexor ex :( 2941

Anonymous said...

buy diflucan online :( 7394 pantoprazole protonix - 1856 buy prilosec online =DD 7451

Anonymous said...

imitrex info :( 9647 celexa medicine )) 6189 norvasc pfizer -) 3261

Anonymous said...

antidepressant lexapro ;-) 9867 infants motrin -) 8197 coumadin medication )) 3826

Anonymous said...

[url=http://izh-bka.ru/][b]Юбилей больнице[/b][/url], которая находиться в[b] городе на Иже[/b], может стоит поздравить?!

Anonymous said...

салют!
базы для постинга ;-) 9164

Anonymous said...

yeast infection diflucan :-[[[

Anonymous said...

Buy Diflucan Online -

Anonymous said...

Тебе изменила жена? Тогда тебе на http://drochatvse.ru/ Размести ее фото и видео На нашем портале более 100000 пользователей ежедневно просматривают фото и видео жен изменщиц. Сочувствуют мужьям, наслаждаются эротическим видео, курьезными случаями, задорным порно, веселыми приключениями любовников.
Ппользователи клуба могут оставлять свои комментарии, drochatvse.ru

Anonymous said...

Здравствуйте. Продаеться партнерская программа http://cartbucks.ru/ многофункциональная, платники в основном сайты знакомств. Работает уже месяц,
все нормально, функционирует конверт отличный. Раскрутка пойдет быстро. Программа идет целиком с 10 платниками. Смотреть cartbucks.ru Цена договорная
с торгом. Кто желает пишите тикеты, либо на мыло плиз инфу afilliator@gmail.com Команда занята другим проектом, пишите договоримся (cartbucks.ru)

Anonymous said...

insomnia lexapro ))

Anonymous said...

wellbutrin and paxil :)

Anonymous said...

It is interesting to pore over this theory and space of its appendix in gambling.
That I know less it - it concerns statistics, is applied to the resolution of the nonlinear equations.
Very much the justification to the puzzler decidedness (for work now anybody so plainly expound nothing a smog) interests:
There is a teleshow - the player and the leader.
There are three doors. Behind joke of them the gain, behind two others is not present.
The chief offers a choosing to the player that accordingly chooses any of 3 doors (their probabilities are equal).
After the realm of possibilities is made, the principal who knows where lies a trophy, opens in unison of those doors that are not chosen by the virtuoso and shows that there the gain is not present. Also suggests the trouper to opt aeons ago again already between 2 doors.
Query - how to arrive to the player? (In a beginning it is specified that it is indispensable to replace a option, the expectation of a take behind a door on which was specified nearby the sportsman who is doing not direction = 66.7 %.
Altogether much I put off for councils or at least references where to look.
Representing more intersting look http://www.obu.edu/centers/images/index.html

Anonymous said...

buy For cheap ))) 254

Anonymous said...

buy AutomatedQA cheap -) 314

Anonymous said...

НИУ-ИБИС - создание, продвижение, аренда и поддержка сайтов. http://niu-ibis.ru Зайдите на наш сайт и рассчитайте самостоятельно стоимость всех Ваших затрат, а мы Вам сделаем еще скидку!!!

Anonymous said...

Секс Запознанства :) 28691

Anonymous said...

Amazon launched two new Kindle e-readers priced at $139 and $189 late Wednesday, with the cheaper version a Wi-Fi-only e-reader and $10 less than the Wi-Fi-only Nook.
[url=http://www.computerworld.com/s/article/9179853/Amazon_launches_two_new_Kindles_one_with_Wi_Fi_only]ComputerWorld[/url]
http://www.computerworld.com/

Anonymous said...

MagicBit DVD Direct to PSP Converter 6.4.10.1106 59732 ))

Anonymous said...

http://posterous.com/people/YSdhkwv7V4d 24153 -

Anonymous said...

iepazisanas portali -)) 24389

Anonymous said...

Iepazisanas :-] 56892

Anonymous said...

действие виагры )виагра 100 325481
765 что будет если выпить виагру
сколько стоит виагра 5274

Anonymous said...

продажа сиалис )сиалис купить аптека 682193
186 таблетки сиалис
сиалис купить 5648

Anonymous said...

Приглашаю Вас на свой сайт 3D эротики. Никакого порно. только красивые девушки. Для просмотра нужны красносиние очки
http://www.eromania3d.ru

Anonymous said...

Наши сайты:
Anthea Hotel Apartments Sunrise Holidays Resort Lti Varadero Beach Telioni Hotel Princess Hotel Eilat Balneohotel Pomorie Royal Santina Bristol Gregorij House Selcukhan Hotel Geo prizm 2.9л 50700 2002 Caterham 21 2.62005 Cizeta Asia Rocsta 1999 Cadillac Catera 1996 Oldsmobile Cutlass Ciera 27500 2005 Oldsmobile Silhouette 1.6 31200 1995 Panoz AIV Roadster 3.1 45400 2004 Cadillac Catera 7 34100 2006 AC Aceca 7 2009 Сенегал Кабо-Верде Atos Maserati 3200 GT $86900 2004 Acura FAW Jinn 2.2л 1990

Anonymous said...

randki w sieci :-(randki czat 762194
973 randki gry
ilove randki 9548

Anonymous said...

однотрахники без смс )))однотрахники ru 698152
168 видео однотрахники
однотрахники онлайн 1854

Anonymous said...

randki internetowe )))randki internetowe 324168
318 Online randki
Online randki 7843

Anonymous said...

Toyota Land Cruiser 100 появился и представлен широкой публике в 1998 году на автосалоне в Чикаго. Производитель максимально увеличил показатели продольной, диагональной и поперечной жесткости кузова и подвески. Силовой агрегат Toyota Cruiser J9 запихнули V-образный восьмицилиндровый двигатель 2UZ-FE рабочим объемом 4.7 литра, развивающий мощность в 235 лошадиных сил. Toyota Land Cruiser 100 считается самым "серьезным" внедорожником от концерна и было произведено более одного миллиона машин.
[url=http://www.comavto.ru/price/?id=4&code=18624&mf=4#picture]toyota land cruiser с пробегом [/url]

Anonymous said...

Профессиональный хостинг сайтов от 30 руб. в месяц 500 мб http://libertyhost.ru

Anonymous said...

Профессиональный хостинг сайтов от 30 руб. в месяц 500 мб http://libertyhost.ru

Anonymous said...

Скачать

Быстро скачать

Скачать очень быстро

Скачать одной ссылкой

Скачать торрентом

Самая высокая скорость скачивания

Anonymous said...

Вот новые фильмы что я нашла в нете из рабочих

Anonymous said...

Журнальный столик квадратный,на колесах, марки "ДЕКОРЛИТ " изготовлен из литьевого искусственного камня.
Цвета опор на выбор:
- для Черного мрамора и Черного с золотом - черная фактурная кожа
- для Бежевого мрамора и Белого с серым и какао - белая фактурная кожа.
Цвет столешницы на выбор.
Низкие ценам - http://www.eyus.ru/category_3.html

Anonymous said...

Журнальный столик квадратный,на колесах, марки "ДЕКОРЛИТ " изготовлен из литьевого искусственного камня.
Цвета опор на выбор:
- для Черного мрамора и Черного с золотом - черная фактурная кожа
- для Бежевого мрамора и Белого с серым и какао - белая фактурная кожа.
Цвет столешницы на выбор.
Низкие ценам - http://www.eyus.ru/category_3.html

Anonymous said...

Николай Басков нашел себе новую возлюбленную?! Подробности только у нас http://dailycomp.ru/page/14/

Anonymous said...

Варез - качай всё бесплатно.

Blog Archive

Site Meter