Search This Blog

Friday, June 19, 2009

Стара скопска чаршија - Мапи, фото и видео ... Old Bazaar/Carsija- Skopje - Maps, foto and video ...

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/61Large-5.jpg?t=1245415744
Стара скопска чаршија - Мапи ... Old Bazaar/Carsija- Skopje - Maps ... клик на секоја мапа за поголема ...
2.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/62Large-4.jpg?t=1245416318
3.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/63Large-3.jpg?t=1245416417
4.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/64Large-3.jpg?t=1245417231
5.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/65Large-2.jpg?t=1245416509
6.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/66Large-2.jpg?t=1245416661
Детал од стара рељефна карта на Скопје од 1912 год - се однесува на тогашната Стара Чаршија ...
7.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/67Large-2.jpg?t=1245416745
8.
http://www.aerodrom.gov.mk/Images/skopjemapagolema.jpg
9.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/69Large-1.jpg?t=1245418224
10.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/610Large-1.jpg?t=1245418324
11.
http://www.cdnh.edu.mk/Proekti/multimedija2007/galerijaikoni/images/mapa1.jpg
12.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/68Large-2.jpg?t=1245416780
13.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/845Large.jpg?t=1244829738
Клик на сликата за поголема ...
 1. Камен мост ... Илуминација на Камениот мост Скопје ... Скопје ноќни фотки ... Камени мост, плоштад и улица Македоија ... Камен мост Скопје - слика 1907 год ... Плоштад Скопје ... Камени Мост ... Камен мост (Скопје) википедија ... КАМЕНИОТ МОСТ ... Камен мост ...
 2. Место каде некојпат постоела Бурмали Џамија - за потао на нејзино место да се изгради Официрскиот дом ... сега тука е предвидена изградба на Градска куќа на Скопје ... Градска куќа - Скопје ...
 3. Место каде се обновува стариот театар на Скопје ... Старт на изградбата на старо-новиот театар ... ... Музеј на ВМРО ... Музеј на жртвите од комунизмот ... „МАКЕДОНСКА БОРБА“ ...
 4. Место каде се обновува старата синагога во Скопје ... Евреите од предвоено Скопје ...
 5. Св. Димитрија Скопје ... Св. Димитрија - Скопје ... ноќни фотки ... Св. Димитрија - Скопје ... Венчавка ... Црква “Свети Великомаченик Димитриј” ...
 6. Даут Пашин Амам Скопје ... Даут-пашин амам ... Даут-пашин амам ... ДАУТ ПАШИН АМАМ ...
 7. Место каде се гради Концертна сала на Филхармонија на Македонија ... на старо место на некогашна Ибни Пајко Џамија ...
 8. Зграда на Македонската опера и балет ...
 9. Народна и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ ... за срамотилаци со сајтот ...
 10. Св. Богородица - Скопје ... „Пресвета Богородица“ - Скопје ... Св. Мина Скопје ...
 11. Судска палата на Македонија ... на еден дел изградена на некогашната Јелин Капан Џамија Скопје ...
 12. Мала Џамија не и го знам точно името - но се работи за постара џамија. Се наоѓа веднаш на десната страна на влезот во Универзитетскиот центар - Скопје ...
 13. Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје ...
 14. Остатоци од Амам ...
 15. Султан Муратова Џамија Скопје ... Saat Kula - Sultan Muratova Džamija Skopje ... изградена уште во 1436 година како задужбина на султан Мурат II (владеел од 1421 до 1451 година), татко на султан Мехмед Освојувач ... Султан-муратова џамија ... Султан-Муратова (Хјунќар) џамија ... СААТ КУЛА - Скопје ... Clock Tower - Skopje
 16. Гази Иса Бегова Џамија - Скопје ... Gazi Issa Bey Mosque - Skopje ... Xhamia e Gazi Isa beut ... Изградена е во 1475/76 година. Најзин ктитор бил Иса-бег (1439-1463), управител на скопската област, внук на освојувачот на Скопје Паша Јигит-Бег (1392-1414). ... Иса-бегова џамија ... Чинар (Платан, Јавор) стар 550 години - Скопје ... Platanus Orientalis L. tree 550 years old - фото и видео
 17. Стоковна куќа Мост Скопје ...
 18. Скендербег Скопје ...
 19. Мавровка - трговски центар Скопје
 20. ...
 21. Капан ан - Скопје ... Пивница “АН“ - Скопје ...
 22. Мурат-Пашина Џамија Скопје ... Годината на нејзината изградба ја дознаваме од натписот на мермерната плоча, поставена над влезната врата. Според него, џамијата била темелно обновена во 1802 година од страна на некојси заслужен валија на Скопје ... најголемата љубопитност и интересирање кај посетителите го предизвикуваат остатоците од некогашните гробишта на џамијата. Всушност, станува збор за три надгробни споменици кои датираат од 1741, 1790, ... се предпостава дека постарата џамија изгорела во големиот пожар што го зафатил Скопје во 1689 година.
 23. Чифте амам ... КИБИЦИРАЊЕ - СИНТЕЗИС & ЧИФТЕ АМАМ
 24. Безистен ...
 25. Сули ан
 26. Хотел Арка
 27. Св. Спас Скопје ... Црква „Св. Спас“ - Скопје ... Црква “Свети Спас”
 28. Скопска тврдина Кале ... Скопско кале - сутон и ноќ ... ноќни фотки ... Скопско Кале ноќни фотки ... втора сторија ... Скопска тврдина Кале ...
 29. Една од предпоставките за познатата виргинска ливада ... Виргинска грамота на бугарскиот цар Константин Асен ... Виргинскиот Манастир св. Ѓорѓи сеуште мистерија
 30. Куќата на Лазар Личеновски ...
 31. Старата турска пошта ... сега седиште на Кемаја јахал школото ...
 32. Мустафа Пашината Џамија Скопје ... задужбина на некогашниот заповедник на Скопје Мустафа – паша.Според стилот, таа му припаѓа на раноцариградскиот период (втора половина на XV век – почеток на XVI век), бил подигнат во 1492 година од страна на скопскиот заповедник Мустафа Паша, чие име е врежано на плочата над влезната врата. Во овој сакрален комплекс влегува и турбето во кое е погребан ктиторот на џамијата Мустафа – паша во 1519 година
 33. Музеј на Македонија ... Карневалот, цар на Европа - Музеј на Македонија Скопје ...
 34. Куршумли ан
 35. Втората предпоставка за Виргинската ливада ... ... Виргинска грамота на бугарскиот цар Константин Асен ... Виргинскиот Манастир св. Ѓорѓи сеуште мистерија ...
 36. Бит-пазар
 37. Исхак - Бегова (Шарена-Алаџа) Џамија ... Ishak Bey (Aladja) Mosque ... Градена е 1438/39 година/ Нејзин ктитор бил Исхак-бег, воен командант на Скопје. ... Исхак-бегова или Алаџа(Шарена) џамија
 38. ...
 39. Театар ан народностите ...
 40. Турска амбасада
 41. Музеј на современа уметност на Македонија
 42. Француски гробишта Скопје ... Ѓубре на влезот на Француски гробишта ... има ли надлежни ...
 43. Дуќанџик Џамија Скопје ... 1549/1550 ... Земјотресот од 1963 година ја разруши "Дуканџик" џамијата, а остана недопрено само нејзиното минаре. Повторно е обновена во период 2004/2007-ма ...
 44. Пластичарсак улица
 45. Хатунџик Џамија Скопје ... За прв пат таа е изградена во 16 –от век од
  ќерката на Јаја Паша, Хани Хатуни од каде го
  добила и името.
 46. Јаја Паша Џамија Скопје ... Оваа џамија ја изградил Јаја паша, зет на султанот Бајазит во 1503 година, еден од командантите на градот Скопје. ... Минарето највисоко од сите во Скопје е 50 метри ...
 47. Малку посеверно е Храмот Св. Великомаченик Ѓорѓи - Чаир Скопје ...
 

 
 
 
 
 

 
 

No comments:

Blog Archive

Site Meter