Search This Blog

Saturday, July 03, 2010

Интернет издаваштвото – до пари преку претплата или преку рекламирање ?

http://www.australianmacedonianweekly.com/edition/0996_30102007/tose_tajms_onlajn.jpg
Интернетот полека ги потиснува дневните печатени изданија на светските (а и нашите) мејнстрим медиуми кои живет од продажбата на своето издаваштво. Кај нас печатените медиуми се во перманентен процес на паѓање на продадените тиражи – оние кои преостанаа живеат претежно од рекламирањето на нашата Влада преку бројните кампањи, правејки од тие медиуми ФАБРИКА 4.

Светските мејнстрим медиуми веќе десетина година се во процес на перманентно паѓање на продадениот тираж. Читателската публика се повеќе се информира и забавува на виртуелниот т.е. интернет простор. Мејнстрим светските медиуми сите овие десетина години се обидуваат да го најдат патот како да дојдат до читаност на своите написи, а притоа да заработат. Се обидуваат со рекламирање – но не им успева. Големите електронски мрежи од типот на www.google.com, www.yahoo.com или социјалните мрежи како www.facebook.com се победници и добитници на рекламен простор – сите останати електронски издавачи се губитници.

Гледајки дека тука ја губат битката познатите светски мејстрим изданија се обидуваат со крајна мерка која се вика плати (претплати се) ако сакаш да не читаш. Тоа веројатно се обидуваат и најстариот британски дневен весник „Тајмс“ и неделникот „Сандеј тајмс“ почнаа да го наплатуваат читањето на нивните текстови и прилози преку Интернет. Одкако одат со претплата на интернет за да бидат читани нивната интернет посета е падната за цели 60 проценти и веројатно уште ке паѓа.
Најчести досегашни обиди за интернет претплата се делумично интернет издавање, најдобрите написи и колумни може да се читаат само преку претплата или ако купиш печатено издание. Такви обиди има многу и кај нас. Колку и дали се успешни – веројатно говори фактот дека сите медиуми се во криза и се под секојдневна закана на затварање поради малите продадени тиражи и неисплатливост. Дури и ВАЦ изданијата се во криза – ВАЦ се повлекува од Србија.

No comments:

Blog Archive

Site Meter