Search This Blog

Tuesday, July 20, 2010

Дигитален речник на македонскиот јазик за бесплатно користење … Може ли оние кои секојдневно се во редовен работен однос во Институтот за Македонски јазик да бараат авторски хонорари за работа која ја извршувале додека примале плата.

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/58Small.jpg?t=1243017921
Македонско германска фирма се спрема да го подигне на интернет она што досега е објавено и е дел од Дигитален речник на македонскиот јазик, популарно наречен толковник… На ова се противи Институтот за македонски јазик, чиј тим лингвисти досега подготви четири тома од Толковниот речник на македонскиот јазик, негодуваат што во Дигиталниот речник ќе стојат нивни толкувања, објавени без нивна согласност. Велат дека нема да дозволат електронско преобјавување на делови од печатениот Толковен речник без да бидат платени авторски права за тимот од лингвисти што го изработува Речникот. Институтот сам подготвувал интернет издание – го ветуваат веќе трета година …
Повеќе »..... more ».....


Кој е сопственик на Македонскиот јазик – може ли оние кои секојдневно се во редовен работен однос во Институтот за Македонски јазик да бараат авторски хонорари за работа која ја извршувале додека примале плата. Зарем поради редовниот работен однос тие не ја ги пренесуваат авторските права на државата која им плаќа плати од редовен работен однос. Тоа би му дошло вака. Работам во голема компанија за плата – во работните задачи ми се многу проекти во кои вложувам авторски труд. Чиви се авторските права – на компанијата каде работам или на оние кои ги одработиле плановите и проектите или било што каде е вложен авторски труд.

No comments:

Blog Archive

Site Meter