Search This Blog

Thursday, July 01, 2010

ПИТОСИ - дел од националното културно наследство или украс по дворови и балкони ...

Питос - во еден скопски двор ...
Питос (од грч. πίθος, или долиа) је једна од најстаријих посуда која је служила за смештање течне или суве хране, посебно житарица. Били су изузетно великих димензија. Прављени су од керамике и најчешће украшени рељефним или печаћеним орнаментом. Јављају се од праисторијског периода. Посебно су карактеристични за културе на територији Средоземља, и доба Антике. У доба Римског царства провлађивали су питоси од црвено печене земље са смоластим премазом код отвора, грубе фактуре и скромно орнаментисани.
http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/23CA87F148E2B844B674813BE9FBB30D.jpg
Акцијата Фланга вчера пред очите на ТВ екипите заплени неколку питоси кои се наоѓале во дворот на позната прилепска фамилија. Вакви артефакти има во повеќе дворови низ Македонија, вообичаено ги красат дворовите на поимуќните – оние фамилии кои сакаат да имаат дел од минатата патина. Нивната грешка е изгледа што не го пријавиле артефактите да се валоризираат, како што на пример бројните артефатки ги има пријавено валоризирано и легализирано Трофун Костовски. Кпга ја сликав првата слика од постов мислев дека се работи за копија на Питос. Можеби и е.
Како и да е и етнолошки предмети кои ги имаме по нашите домови испаѓа дека ке мора да ги пријавуваме и валоризираме. Веројатно за тоа ке мора екстра да платиме – не работи државата за џабе. Во спротивно, ке мора повторно аваните, пеглите и ѓугумите да ги вратиме по старите тавани и да ги фрлиме во заборав на времето.
  • Одземени археолошки предмети од прилепско семејство ... По претходно издадена судска наредба беше извршен претрес во домот на 46-годишниот  прилепчанец  З.З., при што во дворот од неговиот семеен дом се пронајдени и одземени  пет складишни садови ПИТОС изработени од глина, ќерамички сад, дел од рачна мелница, изработена од камен и фрагменти од мермерна целина.  Според првичните и неофицијални информации од прилепскиот Музеј, се работи за предмети од голема културно-историска вредност кои се третираат како предмети од исклучителна археолошка вредност, изјави Стрезовски.
  • „Фаланга“ продолжува во Прилеп- уапсен познат доктор ... 
  1. МЕНАДА – та запленета во операцијата „Фаланга“ оригинал или копија ??!
  2. Од кој антички локалитет е Phallus-ов ?! :) … Дали збирката на крстови на Трифун Костовски е легална ?!
  3. Македонската Архео Мафија под удар на полициска акција …
 

No comments:

Blog Archive

Site Meter