Search This Blog

Thursday, July 01, 2010

Има или нема Македонски јазик – отаму Македонски народ и идентитет

Борбата за македонскиот идентитет отворено ја биеме во битка со сите комшии.
  • Грците ни го оспоруваат јавно само името, но тајната агенда им е идентитетот,
  • Србите ја оспоруваат црквата,
  • Албанците територијата и историјата,
  • Бугарите Јазикот, културата и историјата …
  • И самите си пукаме во нога/во идентитетот де – непотребно барајки си го идентитетот во Античките или Словенечките корени, делејки се …
Мотив за овој напис ми е написот кој ми го линкуваше пријател од Бугарија: За прозрението на Евгений Примаков, че няма македонски език (Или 10 емоционални „тезиса” по една болезнена за мен тема)… “Според мен няма македонски език. Има български език“….

Одкако ке расчистиме со спорот со Грција допрва не чека битка за идентитетот со Бугарија која пред се` -  не го признава постоењето на Македонскиот јазик и култура, ја оспорува историјата велејки дека она што го славиме се делови на Бугарска историја особено делот на ВМРО, она за кое ние велиме дека е МК култура и традиција тие велат дека сето тоа е Бугарска култура и традиција … Отаму го оспоруваат постоењето на Македонскиот народ, велејки дека таков народ не постои и е вештачка творба.

Забораваме дека Бугарија го има истото право на вето во ЕУ и НАТО интегративните процеси.

1 comment:

Anonymous said...

Ima ili nema avsriiski jazik?

Blog Archive

Site Meter