Search This Blog

Thursday, July 01, 2010

Ке одговара ли некој лично …

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Arc_Triomphe.jpg/250px-Arc_Triomphe.jpg http://1.bp.blogspot.com/_Ptx9S7frrLI/S2_SsGAHjJI/AAAAAAAABJs/_4FyU8eKY48/s400/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%28Small%29.jpg
Политичарите многу често прават грешки носејки одлуки а притоа трошејки буџетски – не нивни лични пари, туку наши заеднички пари кои треба паметно да се искориста за да ни ги решат нашите проблеми. Честопати велам/пишувам дека за таквото криминално трошење на пари, без да се има сенс за моментот и потребите на народот , никој не одговара ЛИЧНО. Се трошат пари кои се далеку од приоритетите – често и противзаконски, иако е тоа лесен разрешлив проблем, тие едноставно прво си носат адекватен по нивна мерка закон. Таква привилегија докажано имаат во гласачката машина во собранието. Систем е тоа.
Такво непотребн трошење на пари и енергија на овој народ се и проектите Скопје 2014, каде некој сакаше да го „замоча“ Скопје, со цел понатака да се слика пред нив и да вели е ова ЈАС го изградив додека бев на власт, без притоа да каже дека не го изградил сето тоа со свои лични пари, со донација – притоа секако не спомнува дека оставил иљадници други приоритети, нерешени социјални случаеви, нерешено вработување и да не набројувам кои се приоритети во моментот биле важни.


Кој ке одговара што одлуката за градба на Тријумфалната капија (на кого ли му ја треба и која е нејзината цел), за мостот „Око“ (на кого ли му го треба и со каква цел се гради) и неколку други покрупни и поситни објекти од таканареченото Скопје 2014. Одлуката за градба е донесена во нелегална правна постапка. Тука преродбениците заборавиле прво да го сменат законот како што им одговара,  така направија за претходните проекти на Скопје 2014 пред да ги донесат тие решенија во брза постапка го прилагодија закнот. Е тука промашиле и сега ке плачат дека ете Уставен суд пак ги кочи – го кочи планот на оние кои легално добија 30 проценти од гласачкото тело во Македонија и сега апсолутно владејат со Македонија, ги тошат легитимно парите кои им стојат на располагање од заедничката каса. Забораваат да кажат дека Уставниот суд ја штити само законитоста на постапката и не навлегува во неговата суштина.

No comments:

Blog Archive

Site Meter