Search This Blog

Friday, May 30, 2008

Фактурите на ДУИ и ДПА ...

Од осамостојувањето на МК до денеска агендата на албанските партии во МК е иста ... федерализација и одцепување од Македонија на делови од Македонија ... со Рамковниот догвор ова нивна заложба стана и правно легитимна ...

Што го очекува новиот МК Премиер на 2 Јуни оваа година ... на мастата ке го чека неколку фактури ... едната од албанските партии во МК ... другата од Грците ... фактури не толку мали ке има и од Бугарите ... Албанците ... Србите ... најлесно од се ке биде колачот на поделбата на власта ... нели на првата владина седница секојпат се именувања на нови директори на ова и она ... се разбира ако се смени власта ...

читај повеќе »

Во постот ке се задржам само за фактурите на албанските партии за кои веќе пишував пред некој ден:

- Што ветува ДУИ во изборната програма ...

 • Македонија во НАТО, ... Зачленувањето во НАТО ќе биде прва задача на ДУИ
 • вработувањето,
 • подобрување на економијата,
 • на земјоделството,
 • признавање на Косово,
 • борба против корупцијата,
 • Балканот во Европа и развој на образованието и културата.
 • Демократската унија нема да дозволи уште еднаш да не се почитува гласот на Албанците, како што тоа се случи на 5 јули 2006 година.
 • ќе се ангажираме за решавање на проблемот за името со Грција и ДУИ смета дека не треба да се чепка во идентитетот на Македонците.
 • ДУИ во кампањата со ветување за инвестиции од 2 милијарди долари
 • 100 000 работни места
 • економски пораст од 6 до 8 посто
 • Идната Влада по Бадинтеров принцип
 • Доколку повторно се формира Влада без ДУИ, партиски извори најавуваат дека првиот следен чекор на партијата најверојатно ќе биде регионализација на земјата, бидејќи таква опција овозможувал Законот за локална самоуправа.
 • дводомно Собрание, бидејќи во Македонија има две мнозинства, Македонци и Албанци.
 • решавање на прашањето на употребата на јазикот и статусот на борците на ОНА,
 • завршување на процесот за правична застапеност,
 • ревидирање на употребата на симболите, како и
 • признавање на Косово и воспоставување дипломатски односи.

И денешен Утрински во написот - Што порачуваат Тачи и Ахмети на овие избори ... всушност кажуваат од што ке се состои фактурата на ДУИ и ДПА ...

 • Членство во НАТО и во ЕУ,
 • реформски процеси,
 • признавање на независноста на Косово,
 • вработувања на Албанците
Мене некако се ми говори дека во новата влада на РМ по овие избори место ке најдат и двете албански политички партии ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter