Search This Blog

Sunday, May 04, 2008

Гоце Делчев 105 години од смртта ...

Сликата “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/mk/thumb/1/10/Goce_Delchev_1.jpg/374px-Goce_Delchev_1.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Денеска се навршуваат 105 години од смтта на Гоце Делчев кој загинал во војничка пресметка на неговата чета со турскиот аскер - близу с.Баница ... Моштите на Гоце Делчев се наоѓаат во Црквата Св. Спас ... која се наоѓа во непосредна близина на скопското Кале ... Денеска веројатно ке има гужва од званични делегации - но некој друг ден појдете во црквата каде ке се изненадите од многу раборти ... од иконостасот на познатата тајфа ... а ке можете да ја посетите и постојаната музејска поставка за животот и делото на Гоце Делчев ...

читај повеќе »

No comments:

Blog Archive

Site Meter