Search This Blog

Monday, May 26, 2008

Анкенти и контранкети ...

Прашање: “Ако парламентарните избори би се одржале денеска, за кого би гласале?“ ... анкета на словенскиот Меѓународен институт за блискоисточни и балкански студии (ИФИМЕС), спроведена на средината на мај, а објавена вчера.

читај повеќе »

Изборна единица 1

ВМРО-ДПМНЕ

29,90 %

СДСМ

21,30 %

ДПА

14,80 %

ДУИ

6,40 %

Останати

27,60 %

Изборна Единица 2

ВМРО-ДПМНЕ

28,90 %

СДСМ

21,60 %

ДПА

12,10 %

ДУИ

7,90 %

ПДП

5,10 %

Останати

24,40 %

Изборна Единица 3

ВМРО-ДПМНЕ

43,80 %

СДСМ

28,10 %

ДПА

2,30 %

ДУИ

1,20 %

Останати

24,60 %

Изборна Единица 4

ВМРО-ДПМНЕ

42,10 %

СДСМ

33,20 %

Останати

24,70 %

Изборна Единица 5

ВМРО-ДПМНЕ

33,20 %

СДСМ

26,10 %

ДПА

8,40 %

ДУИ

5,90 %

Останати

26,40 %

Изборна Единица 6

ВМРО-ДПМНЕ

7,30 %

СДСМ

9,90 %

ДПА

41,20 %

ДУИ

28,10 %

ПДП

5,30 %

Останати

8,20 %

Прашање: “Кој политички лидер во Македонија најмногу го цените?“

Никола Груевски

31,10 %

Бранко Црвенковски

19,20 %

Мендух Тачи

14,80 %

Радмила Шекеринска

11,70 %

Али Ахмети

7,70 %

Тито Петковски

7,30 %

Стојан Андов

5,30 %

Останати

2,90 %

Прашање: “Дали ќе излезете на претстојните парламентарни избор?“

Да

59,90 %

Не

21,40 %

Не знам

18,70 %

Прашање: “Дали го поддржувате влезот на Македонија во ЕУ?“

Да

82,40 %

Не

8,90 %

Немам став

8,70 %

Прашање: “Дали го поддржувате влезот на Македонија во НАТО?“

Да

66,10 %

Не

18,30 %

Немам став

15,60%

Истиов овој институт пред извесно време даде сосема другаслика на база на која е и овој напис во Вечер ... Словенците анализираат: Продолжуваат реформите и развојот со постабилна влада ... 29.04.2008 ... како ли за 20 дена толку многу се сврте гласачкото тело ...

***

Овие ги препишале моите прогнози кои ги дадов на база на анализа на минатите избори ....

таму реков

- Во првата и во втората изборна единица двете главни коалиции од МК кампус трчаат со подеднакви шанси - сепак со преднос на коалицијата околу ВМРО-ДПМНЕ (предност од седум до десет љади гласови ...)
- Во третата и петата изборна единица предноста на коалицијата околу ВМРО-ДПМНЕ е поголема и се движи меѓу 15 и 20 иљади гласови ...
- Во четвртата изборна единица предноста на коалицијата околу ВМРО-ДПМНЕ е најголема и се движи околу 25 иљади гласови ...
- Коалицијата околу СДСМ е во благо водство само во шестата изборна единица со само неколку иљади гласови ...

Сега гледам дека бројките со оваа “анкета“ се подудараат со мојата прогноза од 4 Мај, 2008 ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter