Search This Blog

Friday, May 23, 2008

Рамковна Археологија на тетовско кале ... Рамковна историја на Македонија ...

Минатата година нашите браќа абанци побараа при ископувањето на скопското кале да има археолози од Косово ... за да не се крие она што евентуално ке се икопа ... и со тоа да се сокријат доказите за присутноста на албанците во Македонија ... Тогаш Паско ги отфрли таквите шпекулативни изјави и рече дека археологијата е наука која нема никаква потреба да сокрива разни вистини ... археолозите наоѓаат тоа што ке искочи од земјата ...

Првпат албанците на територија на Македонија направија проблем со “Мумјите од Липково...“ за кои исто побараа да бидат присатни археолози од Косово ... и не дозволија да се истражува локалитетот ...

Паско сепак оваа година попушти и на ископувањето на Тетовско кале повика екипа на археолози од Косово ... Љуљиета Абази, е назначен за раководител на проектот ... На археолошките ископини на тетовското Кале се ангажирани 120 лица од Македонија, Косово и Албанија ... со ова како да се почна и со најавената рамковна археологија ... да не заборавиме дека историчарите албанци од Македонија нон-стоп користат прилика да ја афирмираат и таканаречената “Рамковна историја на Македонија ...“

No comments:

Blog Archive

Site Meter