Search This Blog

Tuesday, May 13, 2008

Кој ке формира Влада во Србија и кога ?

Во Србија со убедливо мнозинство победи коалицијата предводена од претседателот на Србија - Тадиќ ... 38,7 % ... 102 пратеника - што е убедлива победа на блокот кој се залага за брз прием во ЕУ ...

Но изборната математика покажува дека изгледи да формира влада повеќе има блокот на три партии кои имаат слична програма околу политиката према косово ... 127 пратеника ... По уставот на Србија влада се формира со 126 пратеника ...

  • Т.Николиќ - Радикали (РС) 29,2 % ... 77 пратеника
  • В.Коштунца - ДСС 11,3 % ................. 30 пратеника
  • И.Дачиќ - Социјалистичка партија (СП) 7,8 % ... 20 пратеника

Сега се води вистинска “студена војна“ на зборови ... кој ке формира влада во Србија ... Председателот Тадиќ - веднаш по изборите рече дека е ова голема победа на србите - кои со ова се одлучија за брза интеграција на србите во ЕУ ... и дека мандатот за формирање на влада - ке го додели на партијата која има највеќе мандати ... во случај тоа е неговата ДС ... и за чудење на многумина веднаш по поздравниот говор, го повиши тонот кон сите оние кои би се обиделе да формираат влада без победничката партија ...

Се чини дека социјалистите на Дачиќ се клатното за формирање на Влада во Србија ... преговорите за Влада во Србија ке потрајат долго ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter