Search This Blog

Monday, February 09, 2009

Барата кај Аквaдуктот во Скопје ... (Моја проширена фото сторија 03.Април.2007)

Барата кај Аквaдуктот во Скопје ... (Моја проширена фото сторија 03.Април.2007)

1.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Bara1Large.jpg

За барата која се прави после секој дожд ... особено е голема во пролетните и есенските периоди од годината пишував во еден мој постар пост - АКВАДУКТ - негрижа на надлежните (Фото досие “Бара“ ...)... 7 Мај, 2007 ... Ова е проширена фото сторија со слики од истиот период ... деновиве повторно ке одам да сликам кај аквадуктот и сакам да споредам дали за две години нешто е направено ...

читај повеќе »

Конзерваторскиот центар изјавува дека има направено план за конзервација на аквадуктот ... бидејки се работи за голем и скап проект тој веќе неколку години се одлага ... дури ни дренажата не се прави ...

Општината Бутел која го стави аквадуктот во својот амблем - вели дека и се врзани рацете ... чека измена на ДУП за да може да направи нов ГУП во кој сака во околината осем зеленило сака да има станбена зона и ресторанти ...

Градот веќе по третпат предвидува пари во својот буџет ... досега двапати ги потроши за други проекти ... да видиме оваа година каде ке отидат парите ...

2.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Bara2Large.jpg

Барата во својата околина ги нагризува столбовите ...

3.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Bara3Large.jpg?t=1234140196

4.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Bara4Large.jpg?t=1234140251

На барските птици поради долгото времетраење на барава од 65-та па навака, веќе ова им е омилено место за правење на гнезда ... но најприсутни се секако жабите и комарците ...

5.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Bara5Large.jpg?t=1234140407

6.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Bara6Large.jpg?t=1234140432

7.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Bara7Large.jpg?t=1234140470

8.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Bara8Large.jpg?t=1234140511

На ова место аквадуктот се има навалено и на едната и на другата страна ...

9.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Bara9Large.jpg?t=1234140583

10.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Bara10Large.jpg?t=1234140614

Серава е точно тука каде моментално сликам ... значи од барата до серава има дваесетина метри ... толку долг е потребно да се направи дренажен канал ...

11.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Bara11Large.jpg?t=1234140753

Крунски доказ дека барата е присатна од времето кога тука е пребацен водотекот на серава е горната фотка ... на неа се потпишал некој војник како “Жабац“ - во 1965 година ... си ставил војникот и датум ...

Линкови до мои досегашни написи за Аквадуктот во Скопје:

 1. Аквaдукт Скопје ... Akvadukt Skopje ... Aqueduct Skopje (Моја фото сторија 03.Април.2007) ... 8 Февруари, 2009 - 23:10
 2. Аквaдукт Скопје ... Akvadukt Skopje ... Aqueduct Skopje ... 8 Февруари, 2009 - 14:45
 3. Касарната Илинден - нов станбен комплекс ... повторно кавга Град - Влада ... 20 Септември, 2008 - 11:13
 4. Дигитализација на националното наследство ... декември 18, 2007
 5. Серава ... ке се исчисти ... ке добие пешачка патека ... 17 Декември, 2007 - 11:14
 6. СЛОВЕНЕЧКА ... конечно ... 11 Октомври, 2007 - 14:32
 7. ВОДОВОД СКОПЈЕ ... 6 Јули, 2007 - 10:00
 8. ИЗВОР - на питка вода во Скупи ... 5 Јули, 2007 - 09:59
 9. АКВАДУКТ - Aqueduct ... како да го пронајдеш ... мај 09, 2007
 10. АКВАДУКТ - негрижа на надлежните (Фото досие “Бара“ ...)... 7 Мај, 2007 - 16:50
 11. Аквадукт & Синтезис ... 5 Мај, 2007 - 21:11
 12. СИНТЕЗИС - афирмативни концерти ... 3 Мај, 2007 - 22:35
 13. СЛОВЕНЕЧКА - кратка историја за нејзината долга изградба ... 24 Април, 2007 - 04:29

No comments:

Blog Archive

Site Meter