Search This Blog

Tuesday, February 24, 2009

Бонсаи градина - Скопје

Бонсаи градина - Скопје

1.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/91Large-1.jpg?t=1235461223

Во зимски услови има премалку добри локации за фотографија ... овој ден недела 18.јаноари.2009-та се одлучив да направам фото сесија во Бонсаи градината - Скопје (единствена ваква градина на балканот) ... но за жал ме пречека затворена врата - во неделите не работеле ... од огласната табла втора слика подоле приметив дека за да сликаш во градината треба и дозвола да обезбедиш ... фоткиве надолу сепак ги направив од надворешната страна на оградата ... зиркајки ... неможев да одолеам ... Се надевам дека ке ми одобрат да напавам фотосесија одвнатре ...

читај повеќе »

2.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/92Large-1.jpg?t=1235461484

3.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/94Large-1.jpg?t=1235461520

4.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/95Large-1.jpg?t=1235461547

5.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/96Large-1.jpg?t=1235461569

6.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/97Large-1.jpg?t=1235461596

7.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/98Large-1.jpg?t=1235461618

8.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/99Large-1.jpg?t=1235461640

9.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/910Large-1.jpg?t=1235461673

10.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/911Large-1.jpg?t=1235461692

11.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/912Large-1.jpg?t=1235461714

12.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/913Large-1.jpg?t=1235461759

13.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/914Large-1.jpg?t=1235461778

14.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/916Large-1.jpg?t=1235461817

15.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/917Large-1.jpg?t=1235461846

16.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/918Large-1.jpg?t=1235461871

17.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/919Large-1.jpg?t=1235461897

18.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/920Large-1.jpg?t=1235461918

19.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/921Large-1.jpg?t=1235462016

 • БОНСАИ ГРАДИНА СКОПЈЕ ... www.kingmarkoland.com ...
  - Површина 1 хектар
  - Сплет од алпиниуми, јапонски парк, бонсаи изложбен простор и продажен центар на висококвалитетни садници.
  - Центарот на посетителите им овозможува уживање и запознавање со ретки видови на растенија, како и едукација за истите
  - Најголемиот процент се од височините на Караџица, Бистра, Галичица и од Кожуф. Меѓу нив се наоѓа и најстарото македонско бонсаи, Buxus sempervirens ,,Vardar Valley” старо 230 години и е со непроценлива вредност.
  -
  Спроти хотелот Александар Палас, Скопје.
 • Средбата во бонсаи паркот ... http://japan.mk/ ...
 • Занесна бонсаи-градина како дар за скопјани - Дневник, 10 мај 2007 ... Марија Тасев ...
  - Првата бонсаи-градина во земјава, која подолго време се уредува во Градскиот парк, ќе ги прими првите посетители за дваесетина дена. Градината, во која освен бонсаи ќе има и други интересни растенија, се простира на површина од 9.000 квадратни метри, на крајот од паркот, спроти хотелот „Александар палас“. Таа е подарок од фирмата „Бруски интернационал“ за граѓаните на Скопје.
  - Во градината ќе има збирка од над 400 примероци, меѓу кои и македонското дрвце буџус семпервиренс вардар валес, старо повеќе од 230 години и со непроценлива вредност. Сите се дел од збирката бонсаи на граѓаните Благоја Сотировски-Џагуре и на Јово Лучиќ, кои почнале да ја собираат во 1972 година.
  - Изградбата чини околу 470.000 евра, а целата колекција растенија вреди околу еден милион евра, поради што постојано ќе биде под надзор на чувари. Филков вели дека ќе настојуваат бонсаи-градината да влезе во туристичкиот водич на Скопје. Сите бонсаи-дрвцата што се изложени потекнуваат од Македонија, од височините на Караџица, Бистра, Галичица и од Кожув, како и од клисурата Демир Капија. Зиме дрвцата ќе се носат во стакларник, за да се заштитат од студ.
  - Паркот е уреден како јапонска градина. На влезот доминира минијатурен црвен јапонски јавор и кинески зимзелени видови. Преку алпиниум и два јапонски моста се влегува во изложбениот простор во кој ќе бидат сместат бонсаите. Во еден дел, кој е наречен „Македонско сонце“, ќе има едукативни курсеви за студенти и за граѓани што се интересираат за хортикултурата. Во преговори сме со врвни светски професори од оваа област. Еден од најатрактивните делови во паркот е зен-градината, а на крајот има дел што личи на англиска шума. Градината ќе биде катче во кое луѓето можат да се полнат со позитивна енергија, да медитираат и да размислуваат - објаснува Сотировски-Џагуре.
  - Бонсаи-градината ќе биде отворена за посетителите секој ден освен понеделник, а влезот нема да се наплаќа. Од фирмата размислуваат да наплатуваат симболична сум од пет денари за влез, што би се донирале за дом за деца без родители
  .
 • Бонсаи градина за полнење батерии ... Вест - 11/29/2008 - Ана Антевска ...
  - Странските дипломати и дел од македонските политичари, откако ќе завршат со напорните работни обврски, се релаксираат во бонсаи градината, која се наоѓа во вториот дел на Градскиот парк, во близина на хотелот "Александар палас". Покрај со политичари, за време на викендите градината е преполна со младенци, кои фотосесиите по венчавањето во матично ги прават меѓу прекрасните зелени дрвца и најразличните цветови. Бонсаи градината, која изобилува со ретки и скапи бонсаи садници, најразлични цветни садници, зимзелени и џуџести растенија и дрвца, е единствена на Балканот. Иако се уште не е целосно изградена и официјално пуштена во употреба, секојдневно е преполна со посетители.
  - Партнерите Мите Филков и Благоја Сотировски пред две години решиле дел од Градскиот парк да го претворат во катче со скапи и ретки садници, со дрвца и цветови. Идејата ја добил Благоја, кој долги година работел на хортикултурно уредување на дворови, паркови и на градини во САД. Таму и дознал дека во Македонија се наоѓа едно од ретки бонсаи дрвца - македонската зеленика вардарска долина. По враќањето од Америка, почнува да ги одгледува овие дрвца, и сега во неговата колекција се наоѓаат над 400 бонсаи дрвца кои сега се изложени во градината. Вредноста на оваа колекција е проценета на 1 милион евра.
  - "Можеби многумина мислат дека сме луди што вложивме многу пари и енергија за отворање на оваа градина. Но тоа за нас е привилегија, оти имаме можност на народот и на гостите да им понудиме едно катче кое ги полни со позитивна енергија. Странските гости, кога ќе дојдат, се чудат што една мала и сиромашна земја има ваква градина која ја немаат многу поразвиени земји. Влезот во градината е бесплатен и затоа имаат можност да ја посетат сите граѓани", вели Сотировски.
  - Покрај 400 бонсаи дрвца, во градината се наоѓаат и најразлични цветни садници, зимзелени и џуџести растенија кои, зависно од годишното време, ја менуваат својата боја. На влезот од градината се наоѓаат два алпиниума, односно градини оформени од камен и скапи зимзелени садници. Веднаш до нив ќе се наоѓа изложбена градина во форма на македонското знаме, во која ќе има ретки видови зимзелени садници. Еден дел ќе биде претворен во јапонска градина во која ќе има растенија карактеристични за оваа земја. Сите овие садници се набавени од Италија, а досега, за да добие градината ваков лик, потрошени со над 500.000 евра.
  - Останува уште да се изведат стаклена градина, водопад, и одводниот канал кој минува низ градината да биде претворен во река, во која ќе има златни јапонски риби. Официјалното отворање, според сопствениците, треба да биде напролет.
  Бидејќи во градината се наоѓаат доста скапи и ретки садници, таа е оградена со висока дрвена ограда и е 24 часа по видеонадзор. Но и покрај тоа, нејзините сопственици велат дека не можат да излезат на крај со граѓаните што крадат дрвца и садници.
  - Покрај довршување на останатиот дел од градината, Филков и Сторировси во моментов преговараат да направат изложби на ретките и скапоцени бонсаи дрвца во повеќе балкански земји.
  - Бонсаи е уметност на естетска минијатуризација на дрва преку на нивно растење во садови. На јапонски бонсаи значи засадено во сад. Кинезите биле први кои минијатуризирале дрва во саксии, и тоа 200 години пред нашата ера, а од Кина потоа оваа практика се проширила во Јапонија. Во Македонија колекцијата бонсаи содржи околу 400 примероци, некои стари и до 250 години. Најголемиот процент се од Македонија, од височините на Караџица, Бистра, Галичица и од Кожуф. Меѓу нив се наоѓа и најстарото македонско бонсаи вардарска долина, старо 230 години кое е со непроценлива вредност
  .
 • Бонсаи-градината Ќе биде парче рај во Скопје ... Утрински, ...
 • Бонсаи-градината ќе биде готова до април ... Утрински - 09 јануари 2007 ...
 • Македонско бонсаи за Гинис ... www.maticanaiselenici.com ...
Скоро сум сигурен дека имаат и сајт но досега не го пронајдов ...

Сепак по малку повеќе мака ја пронајдов интерет страницата на Бонсаи Градината - Скопје ... Garden Center ... HORTI EXPERT ...

http://hortiexpert.com/img/header-garden.jpg

 • На површина од еден хектар, во близина на кејот на реката Вардар, спроти хотелот Александар Палас, на крајот од Градскиот парк е лоциран нашиот хортикултурен изложбен и продажен центар со постојана Бонсаи изложба.
 • Со цел да ги подигнеме критериумите за естетските вредности за уредувањето на зеленилото и да го смениме ставот за неестетско зеленило создадовме Гарден Центар кој претставува вистински спој на науката и уметноста во хортикултурата. Единствен од ваков вид на Балканот, Центарот на посетителите им овозможува уживање и запознавање со ретки видови на растенија, како и едукација за истите.
 • Зелениот простор е сплет од алпиниуми, јапонски парк, бонсаи изложбен простор и продажен центар на висококвалитетни садници од континјерско производство од странско и домашно потекло. Повелете дојдете да уживате во раскошниот зелен свет на нашиот Гарден Центар.
 • http://hortiexpert.com/img/kat/gardencenter/1.jpg http://hortiexpert.com/img/kat/gardencenter/12.jpg

3 comments:

Anonymous said...

Sto li ke bese ona...GARDEN CENTAROT.......sve anglicanec,do anglicanec....e barem tuka onoj Geroski so novata kniga ke bide od korist i ke "pomogne",valjda.

volan said...

Има “едит“ во постот кој заказнив на време да го поставам ... после моите фотки има линкови на написи за Бонсаи паркот - Скопје, како и линк до нивната интернет страна.

Anonymous said...

Gradinata e super.... samo uste da uspeav da zabelezam da pisuva,
KADE VO SKOOPJE SE NAOGJA? i DALI SE PRODAVAAT BOSAI VO OVAA GRADINA?
BWT sekoja cest!

Blog Archive

Site Meter