Search This Blog

Monday, February 16, 2009

Колкав е бројот на вработените во РМ ... Концептот бруто плата ке ги разјасни бројките за бројот на вработените ...

Проектот Бруто плата ке разјасни некои дилеми ...

 • пред се колкав е бројот на вработени во РМ ...
 • колку од нив плаќаат доприноси ...
 • колкава е проценката за диво вработените ...
читај повеќе »

До пред некој ден имаше турканици на шалтерите на УЈП, за да се фати последниот воз да се исплати плата без да биде казнета фирмата ... возот го фатија 364.096 вработени, кои земаа плата во предвидениот рок ... дури и некои административни работници не земаа плата на време ... образование и култура на пример ...

Денеска Дневник излезе со интересен напис и бројки кои појаснуваат - Секој трет работи на црно ...

 • Околу 200.000 граѓани во Македонија работат на црно и за нив не се плаќаат придонеси за пензиско инвалидско и здравствено осигурување.
 • Овој податок произлегува од споредбата на податоците на Управата за јавни приходи, кои покажуваат дека се регистрирани околу 450.000 вработени, за кои треба да се платат придонеси и тие на Заводот за статистика, според кои вработени се 620.000 лица.
 • Разликата покажува дека една третина работат во сивата економија.
 • Заводот за статистика во своето последно соопштение вели дека бројот на вработени во третиот квартал од 2008 година изнесува околу 620.000 лица, што е 67 отсто од работоспособното население, а 33 отсто се невработени.
 • податоците на Фондот за ПИОМ, по кои се води Управата за јавни приходи при пресметката на бруто-платата, покажуваат дека се регистрирано околу 450.000 вработени за кои треба да се платат придонеси за пензиско и инвалидско осигурување.
 • Од Фондот за ПИОМ информираат дека досега се регистрирани околу 450.000 вработени за кои треба да се исплаќа придонеси за пензиско и инвалидско осигурување. Од нив, редовно им се исплаќаат овие давачки на околу 400.000 вработени.
 • според податоците на Фондот за ПИОМ, евидентирани се 54.000 даночни обврзници, односно компании, кои треба да поднесат пресметки за над 400.000 осигуреници.
 • 70 илјади осигуреници во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување ги нема во Фондот за здравствено осигурување. Разликата од 70.000 осигуреници, според директорот на Фондот за здравствено осигурување, Георги Тренкоски, се јавува поради тоа што повеќе фирми не уплатувале придонес во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување за своите вработени, туку само здравствено осигурување.

Досегашни написи со слична тематика:

 1. Колкав е бројот на вработени и невработени лица во РМ и каква е нивната структура ... 4 Февруари, 2009
 2. 600 Профи војници маршираа пред собранието/владата ... бараат право на згрижување ... 2 Февруари, 2009
 3. Кој ке ги завземе местата на оние кои се одселуваат од Македонија ... 19 Декември, 2008
 4. Партиски вработувања ... партизација на државата ... 1 Ноември, 2008
 5. Колку Македонци се иселуваат годишно од Македонија ... и зошто ... 21 Октомври, 2008
 6. Одржлив развој ... 15 Септември, 2008
 7. Вработените имаат само за храна и пијалоци ... 10 Септември, 2008
 8. 55.128 социјални семејства ... 3 Септември, 2008
 9. Во дежела само 4,2 отсто невработени - од вкупно расположливата работна сила. ... 1 Септември, 2008
 10. Платите ... 31 Јули, 2008
 11. Вработување ... се намалил бројот на невработените ... 17 Јули, 2008
 12. Сооднос на бројот на корисници на пензија и бројот на вработени ... 17 Јули, 2008
 13. Сиромаштијата во МК низ најнови статистичките бројки ... 11 Јули, 2008
 14. СДСМ - Враќање на средната класа ... 16 Мај, 2008
 15. БОГАТА ДРЖАВА - на сиромашни граѓани ... втор дел ист кадар ... 4 Јули, 2007
 16. Сезонска работа ... во странство ... 26 Февруари, 2008
 17. Судбина ... борба за егзистенција ... 19 Февруари, 2008
 18. Вработување ... 28 Декември, 2007
 19. СТЕЧАЈНА ГОЛГОТА ... 14 Јули, 2007
 20. РЕАЛНА СИРОМАШТИЈА ... 30 Јуни, 2007
 21. ВРАБОТУВАЊЕ - Бродови, Платформи, Странски војски ... Хотелиерство ... 21 Јуни, 2007
 22. НАСМЕВКА НА ЛИЦЕТО ... 3 Јуни, 2007
 23. Богата држава на сиромашни граѓани ... 2 Јуни, 2007
 24. ИСЕЛЕНИЦИТЕ - наш најголем извор на пари ... 22 Мај, 2007
 25. ПЕНЗИОНЕР - како живее ... 15 Мај, 2007
 26. РАБОТА – Македонски синдром ... 29 Март, 2007
 27. ЗА ГРСТ ДОЛАРИ ... Браун и Рут ... 7 Март, 2007
 28. АГЕНЦИЈА - за бришење на невработените ... репринт ... 28 Април, 2007
 29. НЕВРАБОТЕНИТЕ - никој не ги сака ... 16 Април, 2007
 30. ДРЖАВЕН ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ... 11 Април, 2007
 31. ИССЕЛУВАЊЕ ... и малку бројки ... 10 Април, 2007
 32. ПАРТИЗАЦИЈА на администрацијата ... 4 Април, 2007
 33. ВМРО-ДПМНЕ и вработувањето ... 22 Февруари, 2007
 34. КОНКУРС ... 1 Февруари, 2007
 35. ПАРТИСКИ ВРАБОТУВАЊА ... 28 Јануари, 2007
 36. ВРАБОТУВАЊЕ - Агенција за ... 18 Декември, 2006
 37. Партијска Држава ... 13 Јуни, 2006
 38. Државата ке ни лепи “Давидови звезди“ ... 29 Мај, 2006
 39. Да даде Бог да имаш – па да однемаш ... 14 Мај, 2006
 40. Работа за млади и здрави ... 12 Мај, 2006
 41. Само што го научив магарето да не јаде - тоа умре ... 11 Мај, 2006
 42. Сиромаштија и ММФ ... 6 Мај, 2006
 43. За економската политика на РМ ... 25 Април, 2006
 44. Стапката на невработеност во РМ ... 25 Април, 2006
 45. Почнува “Геноцидот“ врз невработените во РМ ... 19 Април, 2006
 46. Агенција за бришење на невработените ... 18 Април, 2006
 47. Бројот на вработени е ? ... 12 Април, 2006
 48. Македонија во бројки ... 12 Април, 2006

No comments:

Blog Archive

Site Meter