Search This Blog

Friday, February 20, 2009

Кантонизација и федерализација на Македонија ... КАДЕ ОДИШ МАКЕДОНИЈО - втор дел ...

Унитарниот карактер на Македонија е силно загрозен со Рамковната охридска спогодба ... теоретски Македонија е сеуште Унитарна држава - но практички секојдневно се` повеќе личи на кантонизирана и федерализирана држава ...

читај повеќе »

Некогаш некои влади т.е. нивни авторитети велеа не интересира само она што се случува до Групчин ... по Групчин не не интересира - правете што сакате ... на ова се спротивставија албанците и рекоа не, граница не кај Групчин ... кај Камени мост ке ја правиме ... потврда на ова е поставувањето а Скендербег близу камениот мост ...

Албанците што јавно, што тајно, што преку преку демократски средства - секоја година додаваат по некоја цигла на кантонизирана и федерализирана Македонија ... Тајно преку спроведување на илегален референдум за Илирида ... јавно најпрвин преку конфликтот од 2001-ва и особено по завршетокот на конфликтот со паметно пазарење - каде секоја наредна МК Влада нешто додаваше на тасот на Кантонизација и Федерализација на Македонија ... Албанските политичари тука играат игра на добри и лоши момци ... добрите беа оние кои се во владата - лоши се оние кои се во парламентот ... всушност играта им е заедничка ... тие секојпат кога се во прашање правата на албанците се обединети ...

Да не зборуваме дека албанците не го гласаа првиот Устав ... не беа присатни во парламентот кога се гласа некои други важни закони - кога од Македонија се правеше меѓународно признат субјект ... па и сега штом се доближиме некое скалило повисоко до ЕУ или НАТО, тие прават некаков инцидент на избори или блокада во парламентот и други институции ...

Кантонизацијата и федерализацијата се запечати со новата територијална поделба, па ако сакате и со изборниот модел на неколку региони, каде е очито дека во одредени региони ке победат македонците а во други албанците ... онаа иста територијална поделба која предизвика бура и поделба кај македонците, на оние за и на оние против територијалната поделба ... тогаш референдумот не успеа за малку - а синтагмата беше “некои прашања не заслужуваат одговор - се слушаат шпекулации дека творец а синтагмата бил Боцепски ...“... Кантонизација и федерализацијата е пресликана и во составот на партиите, права реткост е во албанска партија да имате Македонец и обратно ...

Некои ке ми замерат дека со вакви постови правам стигматизација на албанците во Македонија ... не, драги мои јас само го пишувам она што го гледам и осеќам - а тоа е процесот на секојденевна Кантонизација и Федерализација - сосе процесот на тивко етничко чистење на деловите каде око имаат фрлено албанците ...

Гледам дека овие процеси ги приметуваат а може и подпомагаат и некои соседни земји ...

КАДЕ ОДИШ МАКЕДОНИЈО - втор дел ...

 1. Албанците повторно “пукаат“ во изборниот процес ... Имаме ли нова “Непринципиелна коалиција“ ...
 2. Албанија и Косово буткаат - Мини шенген-зона ... „АЛМАКОС“(Албанија, Македонија, Косово) ...
 3. Конфедерација со Бугарија ... АЛМАКОС ...
 4. БЛОКИРАЊЕ
 5. Предизботни инциденти ?!
 6. ДУИ прави се за да останеме надвор од ЕУ и НАТО
 7. Референдум на Албанците за одцепување од Македонија
 8. Планот на ДУИ
 9. Балканските национализми и ЕУ перспективите ... Балканизација на ЕУ - или европеизација на балканот ...
 10. Што мислат албанците за спорот со Гција ... може ли да се купи лојалноста на албанскиот народ ...
 11. Насилниците и изборите во МК ... почит кон политичкиот противник ... КУЛТУРА во изборниот процес - стандарди ...
 12. Немаме куршуми за албанците ... имаме ли ние Јавен Обвинител ?? ...
 13. ДУИ и ДПА ... нивните ветувања ... касапаната ... легитимитет ...
 14. Кои се забелешките на ЕУ ... во евроинтегративните процеси ...
 15. НАТО - што добиваме со влегувањето во НАТО ?!
 16. Кој ке ги завземе местата на оние кои се одселуваат од Македонија ...
 17. Колку Македонци се иселуваат годишно од Македонија ... и зошто ...
 18. Косово повторно врие ... кои се причините ... какви се можните импликации по Македонија ...
 19. ВОЈНА ВО КОСОВО - ке има ли нова ... како сето тоа започна ...
 20. Албанизација на делови од ЈУ
 21. „Banana republic of Macedonia“ ...
 22. Колективно лудило ...
 23. Фингирање/билдање на патриотизам до национализам ...
 24. “Војвода“ Тачи & “Војвода“ Али
 25. Фактурите на ДУИ и ДПА ..
 26. УЧЕТЕ АЛБАНСКИ.
 27. Двата процента на нерегуларност во изборите - станаа десет ... непрогласена федерација ...
 28. Тампон Зона
 29. МАФИЈА – која си има своја држава.
 30. КРВНА ОДМАЗДА
 31. Крвната одмазда и Мафијата ... царуваат со Чаир ...
 32. Оружјето и албанците ... патат на оружјето во најновите балкански војни ...
 33. ЕТНИЧКО ЧИСТЕЊЕ ... Ethnic cleansing
 34. ВОЈНА ЛИ БЕШЕ - што ли беше
 35. АЛБАНСКА КАУЗА
 36. УРИВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАЦИОНАЛЕН ИДЕНТИТЕТ

2 comments:

Anonymous said...

Na taa karta igraat i ovie ciganistava od jugot,zatoa i nema pregovori za imeto,grcistava tivko bojkotiraat,stojat na toj nivni cvrst stav i se nadevaat deka kaj nas siptaristava pak ke dignat bunt a toa i moze da go storat vo slucaj da Albanija vleze vo taa kurvinska EU,za sto ke pocekaat malku podolgo,demek i ovie od kaj nas ke sakaat vo eu no, so se teritorija - toa scenario nasive veke go znaat.Dodeka za teritorijalnata podelba eeeee tuka druze vinata e celosno na SeDeSeMe-to,duri mislam a i mnogu drugi se slozuvaat vo toa,deka na Boris Trajkovski zaradi nesoglasuvanjeto so taa podelba mu se sluci toa sto mu se sluci.I daj batka vnesi malku vedrina vo postovite,sto e ova,kako pisuvas kako crna cuma da se zadade......daj nekoj vic majku mu....i to.

volan said...

се сло жувам дека деновиве нема ведрина во моите постови ... се слижувам и дека СДСМ кога е на власт игра исто како и овие ...

поздрав.

Blog Archive

Site Meter