Search This Blog

Thursday, February 19, 2009

Топење на девизнире резерви ... !!? .. Владата најавува нови мерки по изборите ...

Тече шпекулативна информација од поодавна дека се топат девизните резерви на државата - како последица на светската финасиска и економска криза ... зголемувањето на трговскиот дефицит, со истовремено намалување на девизните дознаки од странство ...

читај повеќе »

Утрински шпекулира т.е. пренесува информација добиена од пратеникот Стојан Андов дека:

  • Девизните резерви биле 1 милијарда и 750 милиони на 28 октомври, а на 23 јануари биле 1 милијарда 430 милиони. Можете да замислите што значи тоа девизните резерви да се намалат за 320 милиони за три месеци. А, допрва во март доаѓаат нови одливи по основа на трансфери на добивката, кои ја оствариле странските инвеститори кои работат во земјава“, вели Андов.
Девизните резерви се потрошени во периодот кога граѓаните навалија на шалтерите на банките да си ги подигнат девизите и да ги стават повторно под перница ... стучните економски аналитичари предвидуваат дека Македонија е пред избор на девалвација или понатамошно намалување на девизните резерви ...

Политиката на НБМ на штитење на девизниот курс нема многу да помогне ако со други економски мерки не се вклучи и Владата ... на располагање пред се` и стојат стимулации за извозно орјентираните гранки ... не е возможно секојдневно банкротирање на маакедонските граѓани и фирми да не се осети на пореметување во севкупната економија ...

Стручни економски аналитичари пред некој ден сигнализираа дека треба повторно да се склучи аранжман со ММФ ... и веднаш да се интервенирање со мерки на политика на буџетско штедење на непотребните буџетски трошоци ...

Владата сеуште размислува ... посериозни мерки најавува по изборите ... дали тогаш веќе нема да биде касно ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter