Search This Blog

Friday, February 27, 2009

Се`поскиснати ... остана уште да почнеме да се јадеме меѓу себе ... впрочем, тоа е процес кој трае и кулминира на секои избори ...

Бројките и статистиките од нова година навака се чуваат во фиока - ко најголема државна тајна ... на нас обичните граѓани на оваа Транзнициона Македонија не ни се потребни бројки и статистики за да видиме колку тешко се живее кај нас дома и кај комшиите ... на студов луѓето секој ден ми изгледаат се “поскиснати“ - тоа е мерилото ... дури и контејнерите за отпад дневно ми изгледаат се попразни ... ако не купуваш нови артикли немаш ни отпад ...

читај повеќе »

Последен сигнал за општа беда ке биде ако бројот на заболеми од светската болест на развиените општества, дебелеењето - во Македонија е во опаѓање ... додека бројот на умноболни е во рапиден скок ... дури и блогери, академски граѓани се во душевна болница ...

Црна ми е сликата во постов ке рече некој - кој на блогерајот дошол да помине убаво, да се забавува ... но црни се и бројките што вчера ни ги соопшти Нардна банка ...

  • само во јануари потрошила 53,3 милиони евра од државните девизни резерви - за да ја балансира понудата на валути на пазарот ...
  • девизните резерви на годишно ниво се помали за 200 милиони евра ...
  • народна банка смирува дека во втората половина на феброар нема притисок на девизниот пазар - демек кризата стивнува ...
  • препорачува на банките да ги заоштрат критериумите за кредитирање на потрошувачката - која беше главна алка на фингираниот стопански раст ...

На сите овие бројки ако се додаде дека во јаноар бележиме рекорден пад на индустријското произвотството од 16,7% , и ако тој пад е последователен во последните неколку месеци - тогаш незнам зошто не е запалена црвената сијалица на општо штедење ... туку напротив сеуште ни се продава бајката дека се` во државата функционира под конец (се разбира поради изборите веста ке ја разбереме после изборите ...)... но веста веќе дојде до просветарите кои дури пред два дена добија плата ... додека социјалата како и секогаш е ставена на листата за чекање ...

Пресуши изгледа рудникот на полнење на буџетот на терет на најсиромашните ... секое ново додавање тежина на тој тас - ке води директно кон социјални немири ...

Се плашам дека ке се случи истото како со свињите во Свети-Николско пред некоја година, кога поради немање на храна тие почнаа да се јадат меѓусебе - пресликано тука, ние ке почнеме да се јадеме меѓу себе ... од една страна испостениот и гладниот народ, од друга страна власта со својата фаланга на принуда - судство,полиција и војска ...

2 comments:

Anonymous said...

A taka kao uz put da kazese,na zaebancija,onaka, deka site evropski i svetski ekonomii dozivuvaat pagjanje na industriskoto proizvodstvo, odnosno recesija i deka seto toa e povrzano kako svrzani sadovi,doobjasni ni ubavo da te razbereme "sto sakas da kazes"....demek.........batka,kaj nas nikogas nemalo socijalni nemiri taka da so samoto spomnuvanje ...... veke se obiduvas da ja teras vodata na taa vodenica,sto e navistina simptomaticno i glupavo.....

volan said...

е добро де батка, ете ти го кажа тоа ...

да не заборавиме дека нас нашата власт/влада не убедуваше до вчера дека сето тоа нас ке не одмине ... сега уште анализираат и немаат план ... но се посветени ...

Blog Archive

Site Meter