Search This Blog

Thursday, February 05, 2009

Бугарски блогери - водат дебатни емисии на БГ телевизија ... “Видео Блог“

Блогирањето во Бугарија е далеку поразвиено од блогирањето во Македонија кое во поседно време покажува надолна линија на интерес за блогирање ... некои експериментираат со нови интернет платформи, како Фејсбук на пример ... а некои блогот во Македонија упорно сакаат да го претворат во нов Мирц канал, каде другарчиња си прават забава на блог со помош на спам коментари ...

читај повеќе »

Но да се вратам на темата ... блогерите во Бугарија кои блогираат на повеќе платформи најчесто си го мерат рејтингот на оваа страница ... Блог класация за България - Класации, статии и снимки от българските блогове. Базирано на Technorati. ... Убаво е некој и кај нас да отфори ваква платформа/страница/сајт ... нешто слично имаше но замре ...

Моите пријатели блогери од Бугарија ми посочија позитивен помак на влијанието на блогерите во Бугарското општество ... Имено троица истакнати блогери направија неколку емисии (седум до сега) на БГ телевизија - каде на зададена тема тие развиваа дебата ... незнам дали во дебатата учествувала и публика ...

Се работи за нов облик на блогирање - тканаречено “Видео Блог ... Video blogging “... Video podcast ...

  • Video blogging arose as a video form of blogging.
  • Vlogging saw a strong increase in popularity beginning in 2005.
  • The most popular video sharing site to date, YouTube, founded in February 2005, was publicly launched between August and November 2005
  • The BBC launched their first official video blog in October 2006 ...
  • Video podcast (sometimes shortened to vidcast or vodcast) is a term used for the online delivery of video on demand video clip content via Atom or RSS enclosures. The term is an evolution specialized for video, coming from the generally audio-based podcast and referring to the distribution of video where the RSS feed is used as a non-linear TV channel to which consumers can subscribe using a PC, TV, set-top box, media center or mobile multimedia device. Podcasts have always contained audio or video content, so the terms 'vodcast' and 'video podcasting' are redundant.

Тоа беше добрата вест, лошата е дека по неколку емисии таа дебата е прекината ... веројатно ни таму како ни тука никој не сака најотворено да зборува за проблемите на општеството ... каде низ мешање на сеир и интересни информации се удира по политичката елита ... емисијата можеби ке се настави - се бараат спонзори ...

Убаво би било нешто вакво да се направи и во наши услови ... На пример Вуната, Фемгерила и Букарски би биле одличен избор за ваква слична емисија ... со нив никојпат не би било досадно ... но како и во Бугарија и тука е тешко да се дојде до телевизиски простор кој е окупиран и контролиран од поголемите партии ...

Е да, ке заборавев да дадам линкови за блогерите ки учествувале во дебатните емисии на БГ телевизија, како и до линкови до самите емисии кои се подигнати на нет:

Ете една убава идеја како да се промовира блог-сцената и во Македонија ... Вуната, Фемгерила и Букарски би правеле супер емисии ... би можеле да канат и гости и да вклучуваат он лајн коментари, како и телефонски контакти ... само добар спонзор да најдат ...

Проблем секако е што моментално спонзор кој може да плати е само Владата на РМ ... сега дали на Владата на РМ овие троица еминентни блогери им се по кејф е друга приказна ... но којзнае, можеби идејата ке им се допадне на овие троица или на некои други блогери од МК блогосфера ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter