Search This Blog

Tuesday, February 24, 2009

Научи да пишуваш - Бранко Героски

Научи да пишуваш - Бранко Героски

1.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/31Large-6.jpg?t=1235453744

читај повеќе »

2.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/32Large-6.jpg?t=1235454182

3.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/33Large-5.jpg?t=1235454209

4.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/34Large-5.jpg?t=1235454237

5.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/35Large-6.jpg?t=1235454260

6.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/36Large-5.jpg?t=1235454283

7.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/37Large-5.jpg?t=1235454303

8.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/38Large-5.jpg?t=1235454338

9.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/39Large-5.jpg?t=1235454391

10.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/310Large.jpg?t=1235454418

11.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/311Large.jpg?t=1235454441

12.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/312Large.jpg?t=1235454463

13.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/313Large.jpg?t=1235454487

14.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/315Large.jpg?t=1235454549

15.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/314Large.jpg?t=1235454509

Бранко Героски е долгогодишен новинар, уредник, основач на неколку весници и едукатор на млади новинари. Роден е во 1962 година во Гостивар. Во 1985 година дипломира на Интердисциплинарните студии по новинарство во Скопје. Од 1984 до 1996 година работи како новинар во повеќе македонски весници: „Остен“, „Нова Македонија“, „Комунист“ и „Вечер“.

Заедно со група новинари, во 1996 година го основа „Дневник“, првиот независен дневен весник во Македонија. Од 1996 до 2004 година е уредник на „Дневник“, а потоа уредник-коментатор во весникот. Во 2005 година го основа „Неделно време“, а во 2006 година го покрена „Шпиц“, првиот бесплатен весник во Македонија, чиј главен уредник е до 2008 година. Сега е колумнист во овој весник.

Со обука и тренинг на млади новинари се занимава од 1996 година. Во 2001 година е еден од основачите и предавач на Летната школа на Факултетот за новинарство во Скопје. Од 2004 до 2008 година е тренер на Едногодишната школа за новинарство на Македонскиот институт за медиуми. Во 2008 година ЕШН прерасна во Висока школа за новинарство и за односи со јавноста, каде што во моментот е ангажиран во наставата по предметите Новинарско пишување 1 и 2.

Автор е на прирачникот „Новинарска реченица“ (Круг, 1998) и на книгите „Биди новинар“ (Матица, 2005) и „Моето небо е зелено“ (Матица, 2006), како и коавтор на книгата „Пишување за печатени медиуми“ (МИМ, 2005). „Научи да пишуваш“ (ЦЈЗ ЛОТОС, 2009) е негова последна книга во низот, која вчера доживеја промоција во “Точка“.

6 comments:

зоки said...

Се независен до независен :)

volan said...

веројатно за себе мислат дека умот им е независен - слободен ... независен си само толку колку самиот тоа го посакуваш ... дел од независноста секојпат се пренесува ...

зоки said...

Не ги коментирам нивните желби и сништа, секој има право да мечтае, ги коментирам нивните дела.

Anonymous said...

Ovoj avtorot na knigata,da ne mu spomnam imeto,blage veze nema so nezavisnoto novinarstvo,tie se dva sosema razlicni svetovi,toj ne ni se trudi za nezavisno novinarstvo.....zatoa e sutiran od site strani....no takvi kako nego nemaat problem.Batkata e "car".

Anonymous said...

samo vidi gi facite:
frle, manasievski, gjuner, milcin, kolja...onoj od kanal 5 sto bese...lele lele...sve nezavisni

Anonymous said...

А бре ќутуци, не туку брборете, земете прочитајте некоја книга, описменете се малку.

Blog Archive

Site Meter