Search This Blog

Sunday, February 08, 2009

ЗоноМанијата е “празна обланда“ - која се продава на невработниот МК народ ...

Во екот на локалните избори многу од кандидатите за градоначалници излегуваат со познатите проекти за “Слободни Економски Зони“ ширум Македонија ... веќе се вртат муабети за нови зони за Велес и Св.Николе ...

читај повеќе »

Сие тие ветувања се “празни обланди“ - кои се продават на небработниот МК народ ... Зоната Бунарџик има само неколку започнати инвестициони вложувања во кои се запослени едвај 200 вработени ... а веќе има планови за “Бунарџик 2“ ...

Приказните за “Зономанија“ се стари веќе три години ... исти шеми на ветувања со кои се стига само до писма на намери ... сето тоа е пропратено со медиумска помпа, како и последното “РондШоу“ во америка - каде во силиконската долина Пола МК Влада доспеа само до третото ниво на менаѓментот на моќните компаниии од Силиконската долина ...

Да, на Македонија и требаат нови работни места, но во гранки кои се трудоинтензивни ... такви се Металургијата, Градежништвото, Текстилната индустрија и Земјоделието ... и да, цела територија на МК треба да се третира како Слободна Економска Зона ...

Владата притисната од зголемениот број на отуштања во овие трудоинтензивни гранки - се обидува со право преку микрокредитни линии каде ке партиципира во дел од каматите да го спаси малото и средното стопанството кое покажува знаци на застој ... банките ке одобруваат кредити а владата само ке плаќа дел од каматите ... Колку ова мерка ке погодне зависи од тоа какви ке бидат условите за добивање на овие кредитеи ... досега условите беа прилично оштри ... “две кила крв“ од трите кила колку ги имаш требаше да ги заложиш за да добиеш кредит ...

Истотака ја бендисувам и одлуката на владата да учестува во 2/3 од трошокот за осигурување на земјоделското производство на отворено ... Мора да се пронајдат уше неколку слични мерки со кои реално ке се помогне на секторот кој е извозно орјентиран ... стимулациите се добра мерка ...

 1. ЗОНО - манија ... 19 Март, 2007 - 16:16
 2. СЛОБОДНА ЕКОНОМСКА ЗОНА - ВАРДАРСКА СИЛИКОНСКА ДОЛИНА ... 9 Јануари, 2007 - 12:07
 3. Слободна економска зона БУНАРЏИК. ... 2 Јуни, 2006 - 16:54
 4. Македонија - слободна царинска зона !!? ... 2 Јуни, 2006 - 14:26
 5. Останати информации за Слободната царинска зона Бунарџик ... 2 Јуни, 2006 - 17:44
 6. Најважното во Законот за СЛОБОДНИ ЕКОНОМСКИ ЗОНИ ... 2 Јуни, 2006 - 16:39
 7. Дирекција за СЕЗ. Слободна економска зона БУНАРЏИК. ... 2 Јуни, 2006 - 17:04
 8. Што предсравува поимот на Слободна царинска зона? – втор пост ... петок, јуни 02, 2006
 9. Што предсравува поимот на Слободна царинска зона? ... петок, јуни 02, 2006
 10. Конспиративни странски инвестиции ... 12 Мај, 2006 - 15:17
 11. Бунарџик - по изборите ... 21 Јули, 2006 - 22:00
 12. Нови празни економски ветувања ... 50 нови фабрики - 3.000 нови вработувања ... 9 Декември, 2008 - 20:29
 13. Рецесија ... импликациите во Македонија ... 26 Ноември, 2008 - 13:47
 14. Берзата тоне ... балканот во рецесија ... само МК економија мирува ?? ... “паре с`г су скупе ...“ ... 21 Ноември, 2008 - 10:35
 15. Странските инвестиции ... новата методологија ... 20 Ноември, 2008 - 07:02
 16. Ке преживее ли МК економија со 80 проценти увоз на скапа струја ... 10 Ноември, 2008 - 15:17
 17. Вардарска Долина ... репринт ... 27 Октомври, 2008 - 17:26
 18. ОХИС ... ЕМО ... ден на идеи ... 17 Октомври, 2008 - 10:28
 19. Одржлив развој ... 15 Септември, 2008 - 09:17
 20. Бунарџик ... големи очекувања на Самак ... 5 Септември, 2008 - 11:47
 21. Големото и Малото стопанство - транзиционен историјат ... 4 Септември, 2008 - 09:39
 22. Странските инвестиции - во пораст ... 21 Август, 2008 - 19:52
 23. Колку странски компании не дојдоа заради невлегувањето во НАТО ... дали е мамецот доволно добар ... 4 Август, 2008 - 14:41
 24. Платите ... 31 Јули, 2008 - 11:36
 25. Вардарска Долина ... 20 Јуни, 2008 - 10:45
 26. Нафта во Македонија ... бушење на бунари за вода му е мајката ... 26 Мај, 2008 - 10:25
 27. Бугарија и Романија трпат критики од ЕУ ... но лапаат и парички од разни ЕУ фондови ... ЕУ локомо. ги влече напред ... а ние ?? ... 19 Април, 2008 - 12:54
 28. Џонсон Мети ... е веста што го разубавува денот ... 30 Ноември, 2007 - 12:51
 29. НАТО - што добиваме со влегувањето во НАТО ?! ... 26 Јуни, 2007 - 19:34
 30. СТРАНСКИ ФОНДОВИ - пирамидални штедилници ... 23 Мај, 2007 - 07:09
 31. ИНВЕСТИРАЈТЕ ВО МАКЕДОНИЈА - Invest in Macedonia ... 23 Март, 2007 - 14:04
 32. ЏОНСОН МЕТИ - Johnson Matthey ... 21 Март, 2007 - 11:17
 33. СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ - трската е фрлена ... 20 Март, 2007 - 16:06
 34. И ЈАС БИ ИГРАЛ ТАКА ... Туристичка Влада ... не само оваа ...12 Март, 2007 - 12:16
 35. БИЗНИС со Шопинг Бизнис Центри ... 1 Март, 2007 - 21:25
 36. КЕ СЕ ГРАДИ ОВА - КЕ СЕ ГРАДИ ОНА ... 21 Февруари, 2007 - 13:44
 37. МИТ - за Македонските ИКТ стручњаци ... 16 Февруари, 2007 - 17:20
 38. БРЕНД КОМПАНИЈА ВО МК ... 25 Декември, 2006 - 12:00
 39. МАЈК ЗАФИРОВСКИ ... Mike S. Zafirovski ... 29 Ноември, 2006 - 13:53

No comments:

Blog Archive

Site Meter