Search This Blog

Sunday, February 22, 2009

Илинденска - Протест ... “Дрвцево не го давам да го сечат - тоа е мојата иднина“ ... фото сторија ...

Илинденска - Протест ... фото сторија ...

1.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/91Large.jpg?t=1235320351

Ана: “Ова е мое дрвце, не го давам - јас имам 8, а дрвцево две години ... го паметам од кога го посадија ... првата година во летото го полевав секој ден со по две флаши вода ... сега тоа самото расте ... растеме заедно - не го давам да го сечат ... тоа е мојата иднина ...“...

читај повеќе »

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/92Large.jpg?t=1235320744

На теткава и го заборавив името ... таа како најстара меѓу протестанитите, го гушна дрвото кое е маркирано за сечење (се гледа црвениот крст над нејзините раце ...) и извика ... “Животот го давам дрвово/та не ги давам !!“ ...

3.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/93Large.jpg?t=1235320933

4.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/94Large.jpg?t=1235320967

Со слична парола како тетката погоре - настапи и ова група на мажи ...

5.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/95Large.jpg?t=1235321033

Еден од најмладите учесници на протестот се запознаваше со папиролошката историја на проблемот ... чинам ке биде добар правник од него ...

6.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/96Large.jpg?t=1235321158

Изјава за Телма ...

7.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/97Large.jpg?t=1235321215

8.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/98Large.jpg?t=1235321251

Барање од Иницијативниот одбор за заштита на дрвјата и улицата - до градот Скопје ... Од она што на накратко го разбрав - за овој дел на Рузвелтова градот Скопје нема ниту дозвола - за сечење на дрвјата, ниту за поставување на атмосферска канализација, ниту за изградба на уште две траки на патот ... можеби имаат дозвола за сечење само на старите и болните дрвја, кои треба веднаш да бидат заменети со нови млади садници ... на младите садници немаше крстови ...

9.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/99Large.jpg?t=1235321475

10.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/910Large.jpg?t=1235321511

11.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/911Large.jpg?t=1235323255

12.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/912Large.jpg?t=1235323282

Ова дрво нема да ја доживее оваа есен ... крстов ме подсети на земјотресот ... и тогаш црената боја значеше рушење на оштетените згради ...

13.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/913Large.jpg?t=1235323326

14.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/914Large.jpg?t=1235323450

Фоткава разјаснива дали теоретски тука може да има уште две коловозни траки, трака за велосипеди и трака за пешаци ... а каде е местото за новиот дрворед ... ??! ... Значи она што сега е велосипедска патека би било нова коловозна лента, која ке зафати и дел кој сега е пешачка лента ... ке останат само две метри за патека за велосипеди, патека за пешаци и дрворед ... се гледа дека во два метри тоа е невозможна мисија ...

15.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/915Large.jpg?t=1235323738

16.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/916Large.jpg?t=1235323766

17.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/917Large.jpg?t=1235323798

18.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/918Large.jpg?t=1235323822

19.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/919Large.jpg?t=1235323856

Ова беше дефинитивно најмладата протестантка ... како да сакаше да праша - а каде мене мама ке ме шета со количка ??! ...

20.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/920Large.jpg?t=1235323984

Изјава за А1 или незнам која точно ТВ куќа ...

21.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/921Large.jpg?t=1235324833

22.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/922Large.jpg?t=1235324865

23.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/923Large.jpg?t=1235324907

Представник на околните дуќани ...

24.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/924Large.jpg?t=1235324961

Изјава за подршка на граѓаните на кандидатот за Градоначелник на Скопје, Мирјана Најчевска - ЛДП ... потенцира дека сите граѓани треба да се ангажираат за зачувување на било која зелена површина во Скопје ...

25.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/925Large.jpg?t=1235325099

Некако ми личат ...

26.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/926Large.jpg?t=1235325147

27.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/927Large.jpg?t=1235325206

Ленинова, погледнете колку е таа посредена ... подобри дрвореди, средени коловозни траки и пешачки траки ... Рузвелтова е сираче во однос на Ленинова ...

28.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/928Large.jpg?t=1235325335

29.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/929Large.jpg?t=1235325376

На Рузвелтова има дваесетина стари прекрасни градби - кои се под заштита за Зацодот за заштита на културно наследство ... поголемиот дел од нив се во очајна состојба ... нивните фасади се руини ... улицата е веднаш до Владата на РМ ... било која странска делегација која доаѓа во Скопје поминува по Рузвелтова ... Кого чека Градоначалникот на Скопје да му ги среди фасадите на една од неколкуте преостанати улици во која сеуште дише сликата/духот од старо Скопје ... Пионерскиот дом - Карпуш, на кој е почната реставрација на фасадата е една од посредените фасади ... но останатите се претежно во многу лоша состојба ... Ке чекаме ли и тука донација од странските држави ... ??! ...

30.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/930Large.jpg?t=1235325763

31.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/931Large.jpg?t=1235325791

32.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/932Large.jpg?t=1235325815

33.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/933Large.jpg?t=1235325841

34.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/934Large.jpg?t=1235325886

35.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/935Large.jpg?t=1235325916

36.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/936Large.jpg?t=1235325959

37.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/937Large.jpg?t=1235325987

38.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/938Large.jpg?t=1235326018

39.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/939Large.jpg?t=1235326044

40.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/940Large.jpg?t=1235326077

41.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/941Large.jpg?t=1235326107

Во долниот и во горниот дел од зградава е сместено Министерството за информатичко општество ... истото не нашло за сходно да ја реновира фасадата ... горниот дел од зградава плаче за реновирање на фасадата ...

42.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/942Large.jpg?t=1235326235

43.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/943Large.jpg?t=1235326265

44.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/944Large.jpg?t=1235326296

45.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/945Large.jpg?t=1235326326

46.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/946Large.jpg?t=1235326358

47.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/947Large.jpg?t=1235326393

3 comments:

Anonymous said...

Секоја почит за ентузијазмот со кој ги правиш/документираш овие настани/места, но сепак мислам дека доволни ќе беа и 10-тина фотографии за да се долови истото.

Инаку, и јас го поддржувам протестот.

Поздрав

volan said...

Се сложувам дека се тоа многу фотки - но имам проблем - не штедам на материјал - шкљоцам баш многу ... кога ке ги видам фотките имам проблем да одлучам која да оди а која да не оди ... за настанот имам сигурно повеќе од 300 фотки ...

Затоа велам сипај материјал и одат повеќе фотки од потребните ...

поздрав ...

Anonymous said...

Рузвелтова, Рузвелтова. Која црна Рузвелтова бре? Ти не си од Ск изгледа. :D

Blog Archive

Site Meter