Search This Blog

Friday, February 27, 2009

Никој уште не земал надоместок за второ, трето, четврто дете ...

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/B4DA512C7739484EB0E35409AA64D468.jpg

Луѓето кои имаат, второ, трето, четврто дете - сеуште го немаат земено законскиот надоместок ... согласно законска мерка обезбеден е надоместок за второ, трето, четврто дете - под услов ако најмалку три месеци живееш во општина што има природен прираст помал од 2,1 ...

читај повеќе »

  • за секое второ дете државата вети 30 отсто од просечна плата во период од девет месеци,
  • за трето дете половина од просечна плата 10 години,
  • а за четврто дете 70 отсто од платата 15 години.

Се шират шпекулации дека изминатите месеци имаше фантастичен прилив во општините со мал прираст на нови многудетни семејства - особено ромски ... родителите се жалат дека пари од нова година не добиле ...

Премиерот насмеано се сликаше по нова година кога ги доделуваше првите решенија ... но се` остана само на сликање - пари сеуште нема ...

Чека ли тоа владата Уставниот суд да ја укине оваа мерка или едноставно нема прилив на пари во буџетот - а државата штеди секојпат таму каде е најтенко за граѓанинот ... Интересна ке биде ситуацијата кога/ако Уставниот суд ја укине оваа мерка (ако ја укине де ...), како ке се справат обичните судови со тужба на граѓаните за измама - државата ветила, донела закон а не исполнила/ува ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter