Search This Blog

Thursday, February 26, 2009

Спомениците во стариот дел од паркот - Скопје ...

Спомениците во стариот дел од паркот - Скопје ...

1.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/73Large-2.jpg?t=1235673624

Погледнете какво ругло од споменик има за најголемиот Македонец во градскиот парк Скопје ... Што ке помисли странец кој шета во овој дел на Скопје ... немора странец што треба јас да помислам кога ке поминам покрај ваков споменик на Гоце Делчев ...

читај повеќе »

2.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/71Large-2.jpg?t=1235673989

Знае ли некој што споменик е овој ... никаде нема никакво обележје ... несакав да ги сликам празните постаменти на неколку споменици - кои хулиганите ги ЛУСТРИРАА во паркот ... споменици кои го слават партизанскиот период се “лустрирани“ и во скоро цела Македонија ... Во истиот период е случено и снемувањето на спомен плочата на Пионерскиот дом “Карпош“ ...

3.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/74Large-2.jpg?t=1235674182

Ништо подобро не е состојбата и на овие столбови ... јас за нив случајно знам дека се столбови од една џамија што се сруши пред Судска палата Скопје ... но покај овие столбови - нема никакво обележје што представуваат ...

4.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/72Large-2.jpg?t=1235674304

5.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/75Large-2.jpg?t=1235674334

Спорниот Кермез, веќе неколку години наликува на истата дупка која 30 годи стоеше како руина на ова исто место ... и ова е некаков споменик на нашето транзиционо време ...

6.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/82Large.jpg?t=1235674559

Ова е вистински транзиционен МК споменик ... и тој е нели тука во паркот, на местото на прекрасниот носталгичен кампинг ...

7.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/76Large-2.jpg?t=1235674434

Градоначелникот на Скопје паметам дека вети дека тука ке никне споменик на првиот Градоначелник на Скопје - кој од Спопје направи урбанизиран град ... но намесо негова статуа имаме една ладна реплика на грбот на градот Скопје ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter