Search This Blog

Saturday, January 03, 2009

Што добива МК со новите 3м. книги ... печатената книга најчесто собира прашина ... онаа што се “издава“ на интернет ЖИВЕЕ ВЕЧНО

http://www.cs.odu.edu/images/clipart/books/books08.gif http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/B3275A157FD9B344AE8DB480ED202E18.jpg

Денеска ке бидат промовирани новите “три метра книги“ ... илимити 130 тома МК книжевност ... што добива Македонија со реиздавање на овие “три метра книги“ ...

читај повеќе »

Осем што на државните полици, сега ке може да се заменат некогашните книги на метро од Ленин, Макрс, Говорите на Тито, и одржување на пригодни говоранции во присаство на сите медиуми - друга придобивка не гледам ...Овие “три метра книги“ ке им прават друштво на бројните програми на партиите на власт, и ке се чуваат во партијските штабови како декор кога ке се прави интервју на партијскиот локален лидер во неговиот офис ...

Ако веќе сакаше МК власт да ја доближи културата до народот во ерата на дигитализацијата што нашироко ја спроведува:

  • требаше да ги откупи правата од авторите и да ги подигне на интернт ... така тие виртуелно ке дојдеа до секој потенцијален читател, а немаше да се потроши ниедно дрво од МК шуми ...
  • за кусурот можеше да направи превод на англиски на одредени избрани книги и повторно да ги подигне на интернет - така светот најлесно ке се запознаеше со нашиот национален идентитет преку консумирање на посебната литература, која пак ке сведочи за достралите и традициите на овој народ ... мал ама вековен ...
  • за рестото од кусурот можеше да објави книги од младите генерации на автори ...
  1. КНИГИ НА МЕТРО - март 15, 2007
  2. “ДИГИТАЛИЗАЦИЈА НА МК КНИЖЕВНОСТ“ ... ... Печатената книга најчесто собира прашина на некоја полица ... А она што се “издава“ на интернет ЖИВЕЕ ВЕЧНО. ... ... Шеташ во природа или се возиш во автобус и наместо музика “СЛУШАШ КНИГА“ ...
  3. По метро ипол МК книжевност - за сите наши амбасади ... февруари 11, 2008 ... ... пари фрлени за “книги на метро“ ... едновремено прашувајки “Господине Премиер каде се младите автори ??!“ ... ... ...
  4. Груевски - говореше пред МК книжевна “иднина“ ... 7 Февруари, 2008
  5. МК Култура & Интернет

No comments:

Blog Archive

Site Meter