Search This Blog

Saturday, January 17, 2009

Сонце ... Творец и симбол на животот ...

Надвор има прекрасно сонце ... оние кои не се на работа нека појдат во блиските паркови ... Централниот градски парк е одличен избор ...

Утрово кога излегов надвор кога само за кратко паднаа неколку зrаци сонце на моето лице - ме обзема некоја внатрешна радост и мир ... некоја енергија, што ли ... си реков во себе не е чудо што е Македонија една од земјите кои го слават/обожуваат сонцето ... го имаат вградено во своите симболи ...
Не дека во другите земји не се сака сонцето и сончевите денови, напротив - но поради сонцево од утринава, сега знам зошто во Македонија сонцето е повеќе од симбол ... божество од паганските времиња до денеска ... сите ние како човечки суштества знаеме/осеќаме кога некој ни прави добро ... а сонцето тоа секојдневно го прави ...додека има сонце ке има и живот ...

 • ни дава СВЕТЛИНА
 • ни дава ТОПЛИНА
 • ни дава ЖИВОТ ...
Обратно без светлина, без топлина нема живот ... сонцето преку фотосинтезата го ствара кислородот, кој ни е основен елемент во дишењето ... Без сонцето неможе да има не само вода ... без сонцето неможе да има трансформација на формите на животот ... Сонцето е нашиот вистински БОГ создател ...
Сонцето осем Македонците е најобожувано во Јапонија ... Јапанците т.е. источните цивилизации и нивната култури се подредени на сонцето ... слично онака како што нашата култура е подредена кон сонцето ...
Да видиме во кои земји сонцето е симбол во државното знаме и како низ фотки како симбол се доживува и пренесува сонцето (секоја фотка е линк):
 1. Македонија ... http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/da/Coat_of_arms_of_the_Republic_of_Macedonia.svg/248px-Coat_of_arms_of_the_Republic_of_Macedonia.svg.png
 2. Јапан ... земја на изгрејсонцето ... Flag of Japan Imperial Seal of Japan
 3. Antigua and Barbuda ... (Spanish for "Ancient" and "Bearded") is an island nation located on the eastern boundary of the Caribbean Sea with the Atlantic Ocean. Flag of Antigua and Barbuda Coat of arms of Antigua and Barbuda
 4. Bangladesh ... is a country in South Asia. It is bordered by India Flag of Bangladesh Coat of arms of Bangladesh
 5. Belize ... (pronounced /bəˈliːz/), formerly British Honduras, is a country in Central America. Flag of Belize Coat of arms of Belize
 6. Burundi ... small country in the Great Lakes region of Eastern Africa bordered by Rwanda to the north, Tanzania to the south and east, and the Democratic Republic of the Congo Flag of Burundi old_name           = ruwanda_urundi, Urundi
 7. Greenland .. Flag of Greenland
 8. Grenada ... is an island nation that includes the southern Grenadines in the southeastern Caribbean Sea. Grenada is located northwest of Trinidad and Tobago, northeast of Venezuela, and southwest of Saint Vincent and the Grenadines. Flag of Grenada
 9. Kazakhstan ...
 10. Kiribati ... is an island nation located in the central tropical Pacific Ocean. ... Coat of arms of Kiribati
 11. Korea ...
 12. Kyrgyzstan ... Location of Kyrgyzstan
 13. Laos ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter