Search This Blog

Friday, January 30, 2009

Од “дрвата“ на плоштад - дали ке го видиме човекот ...

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/EA93A4CB490FA846B6B3750B9B6CE06A.jpg

Поставена е уште една статуа од редот на оние кои конкурисаа кај Министерството за Култура:

читај повеќе »

  • На плоштадот „Македонија“ вчера беше промовирана уште една скулптура од планираните 35, со кои Министерството за култура планира да го разубави централното градско подрачје.
  • „Дрво“ е насловот на делото на младиот скулптор Дамјан Ѓуров, кој дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, во класата на професорот Беди Ибрахим.
  • Скулптурата е висока шест метри, изработена е од бронза и мермер, а според авторот ја симболизира отвореноста на човекот кон природата, неговата поврзаност со неа.
  • Лоцирана е непосредно до скулптурата „Заљубени“ на Димитар Филиповски.
Се плашам дека од премногуте “дрвја“ по нашите плоштади и скверови - нема да се види човекот/граѓанинот ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter