Search This Blog

Thursday, January 29, 2009

Да ќариме и на курсни разлики - преку буто платите ... Се` побогата држава на се` посиромашни граѓани ...

Вработените во амбасадите и во странски представништва, во иднина ке мора платата да ја примаат во денари - па после ако баш сакаат девизи нека си купат од нашите банки ... досега платите ги примале во девизи а придонесите ги плаќале во денари ...

читај повеќе »

Тоа било и во согласност со Законтот за девизно работење и другите закони ... но, некое “конте“ од Министерството за Финасии, преку системот за бруто плата ги тера платите да ги примаат во денари - па потоа ако сакаат нека си купат девизи од нашите банки ... девизниот курс бил стабилен ...

Што е кваката, да се ќари во курсни разлики на двапати ... еднаш кога странците ке ги продадат девизите, другпат кога граѓаните ке купуваат девизи ... таму процент, ваму процент ... капка по капка вир ... Ова е уште еден оштроумен потег како во нормални трансакции да се ќари некој денар повеќе ... ем банките ќар, ем буџетот поголем ... дел од курсните разлики секако на некј начин ке се утераат во буџетот ...

Се` побогата држава на се` посиромашни граѓани ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter